Полезните свойства на мандарините
За първи път в Европа мандарината е донесена в началото на 19 в. За родина на плода е смятан Китай. Вечнозеленото дърво Мандарина се отнася към цитрусовите плодове.
Сладките му плодове се белят лесно. Именно това отличава този плод от другите цитруси.
Мандарините узряват през ноември-декември. Това е най-популярният цитрусов плод в Индия, Южна Корея, Китай и Япония.
Полезните свойства на мандарината
Вътрешността на мандарината съдържа органични киселини, захар, аскорбинова киселина, тиамин, рутин и фитонциди. В кората й има много етерични масла. Калоричността на мандарината е 53 ккал на 100 грама.
Този плод е прекрасен източник на витамин С. През есента и зимата е важно за човека да си набавя именно храни, подпомагащи имунната система.
Трябва да знаете, че консумацията на мандарини засилва апетита, подобрява обмяната на веществата и оказва антимикробно и общоукрепващо действие.
Експерти препоръчват да не прекаляваме с консумацията на този плод. Прекомерната употреба може да провокира алергични реакции или да изостри гастрит.
Как да изберете качествена мандарина?
На първо място, обърнете внимание на външния вид. Кората трябва да е цяла, без следи от гниене.
Узрелите мандарини имат равномерен цвят. Не купувайте плодове, чиято кора блести неестествено.
Мандарините също така може да изберете според страната-производител. Испанските са сладки и с наситен оранжев цвят. Имат семки. Тези мандарини лесно се белят.
Турските са светлооранжеви. Нямат семки. Имат кисел вкус.
Сладките и сочни мандарини от Мароко можете да разпознаете по наситения им червен цвят.