Огромен процент от блокчейн фирмите в Китай се опитват да пуснат собствени криптовалути, като малък дял от тях реално имат фокус върху разработка на иновации на база блокчейн технологията.

Това става ясно от доклада Bluebook of Blockchain, публикуван от финансовите и технологични регулатори в Китай, под ръководството на Централната банка на страната.

Документът очертава правните рамки за блокчейн индустрията, както и примерите за измами, практикувани в тази екосистема.

Приблизително 89% от блокчейн фирмите в Китай, наброяващи около 25 хил. броя, са опитали да създадат и пуснат в обращение свои собствени виртуални валути, като едва 4 хил. компании реално са се занимавали с проекти, фокусирани върху блокчейн перспективите.

Това посочва по повод документа Йедунг Жу, президент на подкпрепената от правителството огранизация Beijing Blockchain Application Association, предава CCTV, цитирана от CoinDesk.

Най-практикуваният процес за пускане на нова криптовалута – процедурата по първично издаване на дигитални активи, наричана ICO, е забранен похват в Китай от 2017 г. насам.

Въпреки забраната, копаенето/добиването на виртуални валути и притежанието на крипто активи продължава да е легално в страната.

Твърденията идват на фона на последните действия от страна на китайското правителство срещу забранените операции в страната.

В големи градове, като Пекин и Шанхай, бяха представени планове за проверки, целящи закриване на борсите за криптовалути, които все още функционират.

Какво записа ръст от 200% на криптопазара през 2018 г.?До преди не много отдавна пазарът на криптовалути се свързваше с неподозирана възможност за докарване на внушителна доходност

Властите затвориха досега всички маркетингови фирми, които промотират компании за виртуални валути и такива, които се маскират като блокчейн бизнеси, само с целта да реализират ICO.

Според доклада повече от половината от над 28-те хил. блокчейн компании в Китай са базирани в провинцията Гуандун, в близост до Шънджън, наричан Китайската силициева долина. Останалите, като цяло, управляват бизнеса си от Пекин и Шанхай.

"Трябва да се убедим, че блокчейн фирмите, които набират средства нелегално и извършват финансови измами, не са включени в правителствените програми за подкрепа на блокчейн инициативи“, посочва Йедунг Жу.