Те са иконични, те са дворци или просто сгради, които са символ на лукс, класа и стил. Хотелите, построени през миналия век отразяват различни движения като арт деко и модерния средновековен стил, някои са бутикови сгради, предназначени към определен кръг хора. Вижте кои са най – емблематичните хотели от миналия век и величието, което те излъчват.

Ett Hem, Стокхолм

В Ett Hem има само 12 стаи и те са винаги пълни, свидетелство за топлината и благодатта на персонала, но и за обмислените детайли на дизайна, внесени от Ilse Crawford. Сграда датира от 1910 г. и е повече къща, отколкото хотел, издържана в приветливи, приглушени цветове и местни материали като овча кожа, дъб и камък от Готланд. Луксът в Ett Hem се проявява навсякъде – от библиотеката по време на хранене, през уютната камина, до мраморните вани, в които може да се отпуснете.

Хотел Alfonso XIII, Севиля

Този забележителният хотел е построен от архитекта Жозе Еспиау и Муньоз през 1928 г. Десетилетия по-късно, той все още привлича посетители и буди възхищение с красиви плочки с орнаменти, коктейли сервирани в чаши в стил Арт Деко, а стаите за гости са издържани в андалуски, мавритански и кастилски стил.

Gramercy Park Hotel, Ню Йорк

Една година след отварянето на хотел Gramercy Park през 1925 г., Хъмфри Богарт се жени на покрива. По-късно тук пребивава и Джон Ф. Кенеди, а редица рокендрол музиканти го избират за предстоя си. Дизайнът на Джулиан Шнабел включва бронз, кожа, кадифе и произведения на изкуството на Анди Уорхол, Жан-Мишел Баскиа и Кит Харинг. Във фантастичния свят на Шнабел простите дървени греди на тавана са в контраст с барокови столове Луи XV и шкафовете от махагон.

Chateau Marmont, Лос Анджелис

Шато Loire Valley вдъхновява този хотел, който се намира на булевард „Сънсет“. Той е открит през 1929 г. и е известен като първата сграда, устойчива на земетресения в Лос Анджелис. Андре Балаш го купува през 90-те години, но запазва романтичния му блясък чрез елементи като готически сводести прозорци, дървените греди на тавана и дамаските. Всичко тук напомня на Стария Холивуд и на носталгията от миналото.

The Langham, Чикаго

Разположен в IBM Building от началото на 70-те години на миналия век, в която Мис ван дер Рое съчетава алуминий и бронзово оцветено стъкло, Langham направи своя дебют през 2013 г. Съчетавайки дизайнерските таланти на Richmond International, внукът на Ван дер Рое Дирк Лох и Rockwell Group, хотелът предлага комбинация от скъпи и елегантни материали като орех, бял гранит от Аляска и мрамор Botticino Fiorito. Тук ще намерите десетки произведения на изкуството, което напомня на обстановка, подобна на музей.

Хотел Siam, Бангкок

Банкок е енергизиращ град, но и хаотичен, поради което престоят в Siam се превръща във възхитителна изненада. Тишината и спокойствието тук са в пълен контраст с трафика навън. Бутиковият имот, проектиран от Бил Бенсли, се появи през 2012 г. и бързо намери привърженици, благодарение на арт деко духа. Апартаментите са изпълнени с антики, а черно – бялата палитра акцентира на естествени материали, включително дърво, кожа и камък.

Royal Mansour Marrakech

Royal Mansour Marrakech, поръчан от крал Мохамед VI, отвори врати едва през 2010 г., но вече е толкова обичан, заради модерната интерпретация на мароканската култура на 3BIS Architecture. Тук гостите ще се насладят на уникална архитектура, успокояващи фонтани с вода и спа център с хамам.

One Aldwych, Лондон

One Aldwych отваря като хотел през 1998 г, а преди това сградата на Covent Gardenе била офис на Morning Post. След реновацията тази година, лоби барът с високи тавани, по дизайн на Fabled Studio се превръща в пример за Арт Нуво, смесвайки елементи от ковано желязо с оригинални ламперии. Стаите са в коралово, зелено, нежно синьо и лавандула, обзаведени в британски стил мебели и шотландска вълна.

Хотел Locarno, Рим

Художници, писатели и режисьори се стичат в хотел Locarno от 1925 г. Много преди да бъде създадена идеята за бутиков хотел, този имот на площад Piazza del Popolo носи своите традиции. Гостите продължават да идват за равиолите, пълнени с треска, но и заради очарователните вибрации от оригинални стенописи на таваните и автентичните мебели.