Антимонополните регулатори на Европейския съюз разследват Google заради практиката на компанията да събира данни, посочиха от Европейската комисия пред Reuters.

Така най-популярната интернет търсачка в света остава в полезрението на регулаторите на ЕС, въпреки рекордните глоби, които отнесе през последните години.

Google бива разследван както от регулаторите в ЕС, така и от техните колеги в САЩ, като повод за това е доминантната пазарна позиция на компанията по отношение на монетаризирането на данни.

Високопоставено лице от ЕС е посочило пред Reuters, че регулаторите търсят информация за това как и защо Google - собственост на Alphabet, събира данни.

„Комисията изпрати въпросници като част от предварително проучване на практиките на Google, свързани със събирането и използването на данни от Google. Предварителното разследване продължава“, посочват от европейския регулатор.

Документ, разгледан от Reuters, показва, че фокусът на регулаторите ще бъде върху данни, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, услугите за таргетиране, услугите за логване в системата, уеб браузърите и други.

Пет начина, по които Google ограничава конкуренциятаРегулаторите в САЩ разследват Google за нарушаване на конкуренцията, като обект на проверката е рекламният бизнес на компанията генериращ 116 млрд. долара на година.

Магрете Вестагер - еврокомисарят по конкуренцията, наложи глоби за общо 8 млрд. евро на Google през последните две години, нареждайки на компанията да промени бизнес практиките си.

Принципно Google твърди, че използва данните, за да подобрява услугите си, като потребителите могат да ги управляват, трият и трансферират по всяко време.