Закриването на камерата на лаптопа с лепенка с цел предотвратяване на проследяване е честа практика в сферата на киберсигурността.

Наскоро обаче се появиха медийни заглавия, според които непокритите камери на смартфоните може би са по-голяма заплаха, отколкото уебкамерите, пише Fortune.

По-рано тази седмица от Google потвърдиха за пропуск при сигурността на камерите на смартфони с Android, открит през юли, който е засегнал милиони потребители, в това число на телефони Pixel и Samsung, позволявайки на хакери да подслушват.

Потвърждението идва след друга слабост, разкрита по-рано през месеца, когато от Facebook признаха, че бъг позволявал на приложението на социалната мрежа да достъпва камерата на потребители с iPhone, докато те скролват из фийда.

И двете компании пуснаха ъпдейти и отстраниха тези пропуски, но те привличат внимание към въпроса дали е време камерите на смартфоните да бъдат покривани - позиция, към която някои технологични компании се приближават все повече.

Например, в ъпдейти за Facebook Portal и Nest Home Max и двете компании интегрират хардуер за защита на поверителността на потребителите — Portal с капак за камерата, а устройството на Google с устройство с ключ, което физически изключва камерата и микрофоните.

Смартфоните обаче придружават собствениците си навсякъде - от заседателната зала през тоалетната до спалнята, което оставя възможност за още по-чувствителни събития, които могат да бъдат заснети с камерата.

"Обективно, налице са дори още повече причини да покриваме камерите на смартфоните, отколкото тези на лаптопите," казва Ерез Ялон, който отговаря за сигурността в Checkmarx - компанията, открила пропуска в сигурността на Android.

"По-новите лаптопи имат малък LED индикатор, който ни показва дали камерата е включена и може да бъде използван като предпазна мярка, но смартфоните нямат такова нещо."

В случая с пропуска при Android, екипът на Ялон създава зловредно приложение, което може дистанционно да извлича информация от камерата и микрофона на засегнатия смартфон, както и GPS данни за местоположението.

Взети заедно, всичките тези неща обрисуват една страшна картина: хакер би могъл да вижда и чува някой и да знае къде точно се намира той или тя във всеки един момент, без собственикът на телефона да има ни най-малка представа.

Крайностите, до които хората стигат, за да се защитят от хакериКогато преди няколко години Дейв Уайнстийн заемал държавна длъжност, той предприемал крайни мерки, за да пази данните си от хакери. Той и колегите му физически изваждали твърдите дискове от компютрите си в края на работния ден и ги заключвали в сейф

По отношение на Google и Samsung, "само тези двама доставчици имат стотици милиони потребители на смартфони, което дава сериозно поле за действие на зложелатели, като тук дори не говорим за останалите доставчици, които може да имат сходни пропуски в своите устройства," казва Ялон.

Според Робърт Сицилиано, експерт по киберсигурността в ETFMG.com, покриването на камерата на смартфона може да изглежда "непрактично", тъй като я използваме много често, но хората, които представляват „мишена с висока стойност“, би трябвало да се замислят за този похват.

"Подобна мишена би могъл да бъде всеки богат човек, високопоставен държавен служител, политик, представител на правораздавателните органи и всеки, работещ в компания, която борави с някаква чувствителна информация," казва той.

"Всеки, който може да бъде изнудван с интимни снимки и видеа, би трябвало да ограничи риска, като покрива уебкамерата си."

Бърза проверка в Amazon показва наличието на хиляди продукти, в това число плъзгащи се капачета и стикери за многократна употреба, които могат да бъдат използвани за покриването на камерата на лаптоп или компютър.

Покриването на камерата на смартфона може да намали заплахата, но според Ялон никой не трябва да се чувства напълно в безопасност.

"Микрофонът и способностите за проследяване, както показваме в последното си проучване, са поредният източник на притеснения," казва той.

"Не смятам, че е задравословно да се притесняваме постоянно, че някой ни подслушва, но всички потребители трябва да разберат, че комфортът и удобството да имаш смартфон идва с определени компромиси относно поверителността и те би трябвало да правят всичко, което зависи от тях, за да ограничат тези рискове."