Повсеместното използване на съвременни технологии безусловно носи на човечеството много ползи, но е неоспоримо, че до известна степен човекът губи част от свободата си.

В днешния обзор ще дадем примери колко лесно можем да бъдем следени.

1. Банкови карти

Ако отидете в магазина и се разплатите с наличните у себе си средства, само вие и продавачът ще знаете какво и на каква цена сте закупили.

Пазаруването с карта моментално убива вашата анонимност, тъй като предоставяте цялата информация на банката. При недостатъчна защита на тези данни те могат да попаднат в недоброжелателни ръце.

2. Смартфони

Сега смартфонът представлява идеален начин за проследяване на собственика му. За осъществяването на това не е задължително да бъдете таен агент или шпионин.

Само посещавайки социалната мрежа, можете да оставите следи – от общуването с познати до местоположението ви в настоящия момент.

3. Камери на пътя

Камери има навсякъде – по мостове, магистрали и т.н. Тяхната цел е да проследяват с каква скорост се движат колите и каква е общата пътна обстановка.

А по номера на автомобила може да се установи кой е собственикът му.

4. Интернет

Много от потребителите забелязват, че след преглеждане на информация по конкретна тема, браузърът започва да им предлага реклама на същата тема.

В наши дни е удобно да запаметите данните си – потребител и парола, когато влизате в различни сайтове. От една страна, това е удобство, но от друга - е сериозен риск. Ако тези сведения попаднат в недоброжелателни ръце?

Отделно внимание заслужават паролите. Редовно се получават известия за хакери, които успяват да откраднат бази данни с пароли на една или друга голяма компания.

5. Уеб камери

Тези устройства, без съмнение, са необходими и полезни. Те обаче предоставят възможност с тяхна помощ да се осъществява проследяване на потребителите.

Поради това някои хора слагат лепенка върху камерата.

6. Телефонно подслушване

Този метод е остарял, предвид новите технологии и месинджърите. Въпреки това си остава актуален и ефикасен.

7. Градски камери

В повечето големи градове на много места има поставени камери, които покриват важни улици и площади.

Лондон, например, е пренаситен с камери. С тяхна помощ се следи общественият ред.