Прекомерната задлъжнялост е все по-голям проблем, за все повече хора. И докато понижението на лихвите през последните няколко години у нас, намаляват в известна степен тежестта на дълговото бреме, броят на хората попаднали в спиралата на „вечна задлъжнялост“ нараства.

Вижте още: Признаци, че сте свръхзадлъжнели

Как да излезете от тази спирала?

Има много действия, които можете да предприемете, за да намалите размера на дълга си, според специалистите, една обаче е първата стъпка в тази насока, която трябва да предприемете и която много хора не правят.

„Трябва да се запитате на първо място защо и как сте станали свръхзадлъжнели“, съветва Джон Гажковски, сертифициран финансов съветник, цитиран от финансовото издание Money Managers Financial.

„Дали е било следствие на еднократно събитие или покупка? Разходи за лечение, за които не сте били подготвени, или е просто начина ви на живот? Ако харчите 60 000 долара на година, а изкарвате 50 000 долара, то вие ще сте във вечна задлъжнялост, така че трябва да промените начина си на живот, или да смените работата си с по-печеливша. Много хора обаче, не си задават тези въпроси и не стигат до осъзнаване на проблема“, коментира експертът.

Ако не отговорите на тези въпроси никога няма „наистина да приключите“ със задлъжнялостта си, смята още Гажковски, като добавя, че управлението на дълга много наподобява това на контролирането на теглото. „Това е нещо, което трябва да се прави цял живот, а не еднократно“, съветва експертът.

За да се предпазите от това да се случи отново, трябва да осъзнаете причините за това да сте изпаднали в прекомерна задлъжнялост и да ги избягвате в бъдеще. В противен случай рискувате да се озовете отново в същото положение.

Позитивът на процесът по излизане от задлъжнялост, е придобиването на нови, добри навици, според финансовия консултант. Не загърбвайте тези добри навици, независимо дали са за следене и контрол на разходите, живот под възможностите, или автоматизиране на процеса на спестяване. Използвайте ги не само, за да се предпазите от нова задлъжнялост, но и за да пестите, съветва консултантът.