Ако търсите лично пространство и защита на собствената ви информация, докато говорите по смартфона си, скоро може да е невъзможно да го намерите. Руска компания е разработила технология, която дава възможност на работодателя да слуша личния ви разговор, ако го правите в рамките на офиса.

Това не е нелегално в Русия, като скоро може да започне да се използва и в други държави, където опасенията за изтичане на чувствителна информация го позволяват - като например в банки и държавни департаменти по сигурност.

„Тези технологии отдавна са използвани от тайните служби и военните департаменти на определени страни“, коментира Наталия Касперски, главен изпълнителен директор на InfoWatch. “Нашият пробив, е че ги предоставяме на корпоративни клиенти, особено чувствителни към сигурността“, допълва още Касперски.

Продуктът ще разшири арсенала на работодателите, за да се борят срещу търговския шпионаж, но също така най-вероятно допълнително ще подхрани световния дебат за сигурността на личните данни.

В някои страни клиентите на InfoWatch ще са изправени пред сериозния риск да бъдат съдени от работниците, коментира експертът Петр Городетский, анализатор в консултантската компания Gartner.

“Тази технология може да стане налична в почти всяка компания, която иска да запази търговските си тайни“, коментира Городетски пред финансовото издание Bloomberg. “Тя обаче едва ли ще може да се въведе на пазари, които са заплашени от воденето на съдебни дела“, допълва още експертът.

InfoWatch вече продава технология за следене на комуникационни канали, като наземни телефонни линии, имейли и текстови съобщения на компании като VimpelCom Ltd., австрийската финансова институция Raiffeisen Bank International AG, както и руския газов гигант Газпром.

През изминалата година компанията е реализирала приходи в размер на 17 милиона долара, основно дошли по направление на технологиите, следящи трафика, които са с цена от около 3 000 долара за 100 компютъра за базовата версия.

От руската компания заявиха, че вече имат предварителни поръчки от компании от Индонезия, Русия и други бивши членки на Съветския съюз, както и заявен интерес от компании от Близкия Изток. Два от клиентите вече тестват прототип на продукта, като крайният му вариант се очаква да бъде разработен до края на годината.