Италия ще предостави средства на закъсалия си национален превозвач Alitalia, след като няма инвеститори, желаещи да извадят авиокомпанията от затрудненото положение, предава Reuters.

След като група потенциални спасители се оттегли през ноември, стана ясно, че Alitalia ще остане без парични средства до края на тази година, поставяйки под риск 11 600 работни места, причинявайки сериозни главоболия на правителството на страната.

Управляващата коалиция на Движение „5 звезди” и Демократическата партия ще одобри спешно постановление, за да може авиокомпанията да продължи да оперира нормално, обявиха от пресцентъра на италианския кабинет.

Така ще бъде отключен предвиденият заем в размер на 400 млн. евро, разкрива източник на Reuters, пожелал анонимност.

Сумата беше предвидена при успех на преговорите с инвеститори през ноември.

Alitalia е получила 900 млн. евро от правителството от май 2017 г. досега, след като беше поставена под специален административен режим в резултат на провалени опити за преструктуриране.

Авикомпанията не е правила плащания по заема, нито по лихвите по него.

Рим и Брюксел са в тясна кореспонденция по отношение на предоставянето на допълнителни средства поради правилата за държавна помощ на Общността.

Италианската железопътна група Ferrovie dello Stato, която преговаряше с инфраструктурната група Atlantia и щатския превозвач Delta Air Lines, обяви през ноември, че няма готовност да оформи консорциум за спасяването на Alitalia.

Германската авиокомпания Lufthansa, която предлагаше търговско партньорство с Alitalia, също посочи, че няма готовност да инестира в италианската компания.

Защо фалират европейски авиокомпании?Вчера британската авиокомпания Monarch спря работа, а 110 000 пътници бяха блокирани в чужбина

Правителството очаква стартирането на новата процедура по продажба на Alitalia да бъде приключено до 31 май 2020 г., сочи проект на указ, видян от източника на Reuters.

Новата процедура ще даде власт на администраторите да съкратят персонала и флотилията на авиокомпанията, добавя източникът.

Анализатори посочват, че Alitalia е похарчила приблизително 9 млрд. евро на италианските данъкоплатци.