Заводът на Schneider Electric край Пловдив става втората “умна фабрика” на компанията в Европа.

Над 65% от процесите в производствената база в Пловдив са изцяло автоматизирани, а за поддръжката на машините се използва софтуер с т. нар. “добавена реалност”, който позволява да се съхраняват и обработват всички данни за тяхната работа.

“Днес е знаков ден за българо-френските отношения и за българската икономика. Това е една истинска смарт фабрика, която може да служи като демонстрация за 14 други държави в Централна и Източна Европа. България затвърждава позициите си в Топ 50 по дигитализация в света”, заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който присъства на откриването на новото съоръжение.

Сред гостите беше и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който коментира пред Profit.bg, че компаниите като Schneider Electric са едни от най-добрите посланици на България пред световната инвестиционна общност.

“В крайна сметка, хората от бизнеса говорят на един език”, каза още той.

По време на официалното връчване на сертификата Smart Factory беше подписано споразумение за сътрудничество между Schneider Electric и Българската агенция за инвестиции, а Янев подчерта, че френската компания и БАИ тепърва ще провеждат съвместни инициативи.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Дюлае заяви, че едно от първите места, на които води представителите на френския бизнес, които искат да инвестират в България, е именно фабриката на Schneider Electric.

По думите му има много хора, които говорят за Индустрия 4.0, но тези, които наистина правят нещо, са малко.

“Надявам се френските инвестиции в България да продължат да се увеличават”, каза Дюлае.

На събитието присъства и кметът на Пловдив Здравко Димитров, който заяви, че общината ще обърне внимание на дуалното обучение, за да стимулира младите хора да остават в България.

Стамен Янев, БАИ и Радослав Кошков, Schneider Electric, снимка: Profit.bg

Регионалният мениджър на Schneider Electric за България Радослав Кошков подчерта, че смарт решенията във фабриката са постигнати чрез IoT платформата на Schneider – EcoStruxure, която се предлага на други компании от различни индустрии и е вече внедрена в предприятия от различни отрасли в държави от целия свят.

На въпрос на Profit.bg дали Scheider изпитва затруднения с намирането на квалифицирани кадри, Кошков отговори, че всички компании в България са изправени пред това предизвикателство, но, по думите му, конкретно в икономическа зона Тракия все още няма такъв проблем.

“Едва ли скоро ще достигнем някакъв лимит на човешкия ресурс, има много млади специалисти, които са преминали през вътрешното обучение в компанията и смятаме да продължим да подготвяме собствени кадри. Има и българи, които работят по иновационни проекти на Schnedier на глобално ниво, така че страната ни наистина има шанс да се наложи като технологичен лидер”, коментира още Радослав Кошков.

снимка: Profit.bg

Заводът на Scheider Electric в индустриалната зона на Пловдив разполага с над 100 напълно автоматизирани и около 80 полуавтоматизирани машини, като един оператор управлява между 3 и 5 такива съоръжения.

Фабриката са електрически прекъсвачи разполага със 7 завършителни линии, на които се тества цялата ѝ продукция. Една от тези линии е напълно автоматизирана.

Според Радослав Кошков терминът “умна фабрика” означава, че компанията ще може да управлява по-ефективно производствените процеси и да отвори нови линии, без да има нужда да разширява капацитета си. Това означава и по-ефективно използване на ресурсите и повишаване на безопасността в самата фабрика.



Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката; Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric; Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции; Мурад Тамуд, глобален директор „Производствени операции“ в Schneider Electric

Заводът на Schneider разполага с AGV система, или т.н. безпилотен вътрешен транспорт (Automated Guided Vehicle). Машината е напълно самостоятелна единица, която чертае карта на завода, направлява се от GPS и може да взима и доставя детайли на всяко място в производствената база.

Във фабриката “работи” и т. нар. колаборативен робот, или КОБОТ. Той е програмиран така, че да извършва зададените му технологични задачи заедно със служителите и да се грижи за тяхната сигурност.