Световната антидопингова агенция (WADA) единодушно гласува да забрани на Русия да участва в международни спортни състезания за срок от четири години поради неспазване на антидопинговите правила.

Това означава, че Русия ще пропусне както Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., така и Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година.

Комисията на WADA, която е разглеждала проблема, предлага няколко санкции за това, че Руската антидопингова агенция (RUSADA) не е сътрудничила напълно по време на разследването на руския спорт.

Изпълнителният комитет на WADA реши да подкрепи препоръките на комисията, става ясно след среща проведена в Лозана, Швейцария.

RUSADA сега има 21 дни или да приеме решението, или да препрати казуса към Арбитражния спортен съд.

Ако това не се случи, Русия ще пропусне най-значимите спортни форуми през идните 4 години.

„Прекалено дълго руският допинг накърнява чистия спорт”, казва президентът на WADA Крейг Рийди.

Защо е забраната?

Наказанието се отнася до несъответствия в данните, получени от WADA през януари 2019 г. от московската лаборатория по отношение на доклада на McLaren за 2016 г., който разкри широко разпространена и усъвършенствана от държавата спонсорирана мрежа за допинг в спорта.

Поръчан на WADA, докладът открива, че руската държава е участвала в конспирация с атлетите и спортните официални лица за създаването на допингова програма с безпрецедентен обхват и амбиция.

Откритията доведоха до санкции, включително изваждането на Русия от Зимните олимпийски игри през 2018 година, което принуди руските атлети да се състезават под неутрален флаг.

Токио има голям проблем – недостиг на хотели за Олимпийските игриКолко струва да наемете апартамент за игрите в Токио?

Най-новото наказание отново оставя вратата отворена за атлетите, които не са замесени в скандала, да се състезават под неутрален флаг.

"На Русия беше предоставена всяка възможност да вкара къщата си в ред и да се присъедини към глобалната антидопингова общност за доброто на своите спортисти и за целостта на спорта, но тя избра вместо това да продължи своята позиция на измама и отричане", казва Крейг Рийди.

"В резултат на това, изпълнителният комитет на WADA реагира с възможно най-силните мерки, като същевременно защитава правата на руските спортисти, които могат да докажат, че не са участвали и не са се възползвали от тези измамни действия", добавя той.