Азиатските пазари на акции бележат понижение днес, проследявайки загубите на Уолстрийт от вчера, вследствие на опасенията на инвеститорите относно наближаващия краен срок 15 декември за влизането в сила на нови щатски мита върху китайския внос.

Несигурността на пазарите беше засилена и от коментарите на ;инистъра на земеделието на САЩ Сони Пърдю, който каза, че президентът Доналд Тръмп не иска да налага мита, но иска да види “раздвижване” от страна на Китай.

Тази седмица има още няколко събития, които ще се отразят на пазарите, като сред тях са изборите във Великобритания в четвъртък, както и срещите на централните банки на САЩ и еврозоната.

На този етап инвеститорите избягват големите залози, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита понижение от едва 0.05%, а китайският Shanghai Composite губи 0.3%.

Високопоставен китайски държавен служител заяви днес, че Пекин се надява да сключи търговска сделка с Вашингтон възможно най-скоро, преди новите мита да влязат в сила този уикенд.

Напрежението в Китай се засилва и от изнесените нови данни, които показаха, че цените на производител през ноември падат за пети пореден месец на годишна основа, докато потребителските цени скачат, което възпрепятства усилията за засилване на търсенето.

Австралийският основен индекс губи 0.19%, докато японският Nikkei остана без промяна.

Ниската активност в азиатската сесия идва след пониженията на Уолстрийт вчера. Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.38%, до 27 909.6 пункта, S&P 500 изгуби 0.32%, до 3 135.96 пункта, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.4% надолу, до 8 621.83 пункта.

Инвеститорите също така следят Федералния резерв на САЩ, който се очаква да остави лихвите без промяна по време на двудневната си среща, която приключва утре.

При това положение анализатори твърдят, че инвеститорите ще следят отблизо прогнозите на Фед относно бъдещия растеж на щатската икономика.

Днес доходността по двегодишните щатски държавни обигации беше на ниво от 1.6151%, след като вчера затвори на 1.627%.

Лихвата по 10-годишните книжа се понижава от 1.831% вчера до 1.8225% днес.

След срещата на Фед ивеститорите ще насочат внимание и към срещата на Европейската централна банка в четвъртък, която ще е първата под ръководството новия президент на банката Кристин Лагард.

Очакванията за победа на Консервативната партия на изборите във Великобритания оскъпиха паунда, но пазарите на опции дават индикации за опасения относно отстъпление след изборите.

“Имало е случаи, в които социлогическите проучвания са неточни, така че евентуална изненада не може да бъде отхвърлена – точно това се случи на изборите през 2017 г.,” казват анализатори на ANZ, цитирани от Ройтерс.

Паундът, който вчера поскъпна до най-високото си ниво спрямо долара от април при 1.3180, днес добавя още 0.06% - до 1.3151.

Доларът се оскъпи с 0.06% спрямо йената до 108.62, докато еврото поскъпва с 0.05%, до 1.1068 спрямо долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се понижава с 0.03%, до 97.610.

Опасненията относно търговията продължават да понижават цените на петрола. Изнесените в неделя данни показаха, че износът на Китай намалява в четвърти пореден месец, което е показателно за ефекта от търговската война между САЩ и Китай, която е вече в 17-ия си месец.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.08%, до 64.20 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол губят 0.05%, до 58.99 долара за барел.

Цената на златото се понижава с по-малко от 0.1%, до 1 460.95 долара за тройнция.