Хю Гросвенър - седмият Херцог на Уестминстър, е третият най-богат човек във Великобритания и е считан от мнозина за най-желания ерген в страната.

Той се опитва да стои далече от светлината на прожекторите, откакто наследи титлата си през 2016 г., но в днешно време е почти невъзможно един милиардер, особено такъв с глобална имотна империя, да остане на заден план.

Критиките срещу херцога и неговата Grosvenor Group Ltd. се трупат. Компанията срещна съпротива за плановете си да разруши сгради в Лондон, които приютяват някои от най-бедните жители на града, с което разпали още повече споровете около засилващото се неравенство.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин нарече през октомври 28-годишният Гросвенър “лукав наемодател,” като част от атаката си срещи милиардерите и “нагласената система.”

Това поставя Grosvenor Group в незавидна позиция с оглед на парламентарните избори през тази седмица.

Ако Консервативната партия на Борис Джонсън спечели гласуването на 12 декември, тогава ще се стигне до брекзит, което може да свали цените на имотите в Лондон.

Различните социологическите проучвания дават ясна преднина на консерваторите, макар че тя варира.

Ако лейбъристите обаче успеят да сформират правителство, богатството на фамилия Гросвенър може да бъде поставено под сериозна заплаха. В предизборната си кампания Корбин залага на по-високи данъци за богатите, ограничения върху наемодателите и говори за публични регистри за видовете тръстове, които дискретно управляват богатството на фамилията Гросвенър и на други кланове.

Говорител на херцога на Уестминстър е отказал коментар пред Bloomberg.

Семейство Гросвенър се е справяло и с по-сериозни предизвикателства от евентуално лейбъристко правителство, оцелявайки през войни и политически обрати.

Историята на клана датира отпреди близо 1 000 години и се свързва с роднина на Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия от Нормандия през 1066 г. Първоначално богатството на фамилията Уестминстър е натрупано от мини и минерали, но в днешно време те дължат състоянието си на брак от 17-и век.

Сър Томас Гросвенър получава 500 акра блата и овощни градини на запад от Лондон като зестра от родителите на неговата 12-годишна булка.

Кварталите Мейфеър и Белгрейвия в момента са дом на едно от най-заможните наематели, в това число луксозни марки за търговия на дребно, арт галерии и хеджфондове.

Grosvenor Group разширява империята си до 60 града в цял свят и управлява активи на стойност 12.3 млрд. паунда (15.9 млрд. долара) в края на миналата година. Основният бизнес на компанията обаче си остава в Лондон.

Хю застана начело на семейното богатство, след като баща му Джералд умира от сърдечен удар на 64-годишна възраст. Според завещанието му шестият херцог на Уестминстър оставя 616 млн. паунда (809 млн. долара), след приспадане на задълженията, както и по 20 000 паунда (26 270 долара) на всяка от трите си дъщери, които може да получат допълнителни средства чрез семейните тръстове на фамилията.

Оръжията на Джералд, както и риболовното му оборудване и автомобили, остават за Хю, който наследява и неговата титла. Британските закони ограничават тази част от наследството до децата от мъжки пол.

Така Хю се сдобива с лично състояние, което в момента се оценява на 11.8 млрд. долара (15.5 млрд. долара), според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Хю е отгледан по много различен начин от баща си, който обожава бързите коли, жените и шампанско за закуска, според британския автор Том Куин.

Настоящият херцог учи в Елсмиър колидж - частно училище близо до границата с Уелс. Преди шест години пък се дипломира от Университета на Нюкасъл.

След това се присъединява към програма на Grosvenor Estate и работи във всеки сегмент от семейния бизнес, който включва и селски имоти в Великобритания и Испания. Днес, в ролята си на херцог, Хю е попечител на Grosvenor Estate.

Главният изпълнителен директор на Grosvenor Group Марк Престън обаче носи окончателната отговорност за богатството на най-богатия наемодател във Великобритания.

В сърцето на всичко това е площад Гросвенър - зелен публичен район в Лондон, който е заобиколен от посолства, ресторанти на шеф-готвачи знаменитости и хотели, в които нощувката струва по над 5 000 долара.

Тази седмица площадът е осеян с копринени рози, което придава допълнителна празнична атмосфера на центъра на Мейфеър.

Това внимание към детайла не остава незабелязано от местните жители, които знаят, че Grosvenor Estate се грижи за обновяването на този район.

Всичките подобрения обаче помогнаха за покачването на цените на имотите дотолкова, че районът вече се е превърнал в синоним на международния елит. В момента четиристаен апартамент на площад Гросвенър се продава за 17 млн. паунда (), а близо до него къща на няколко нива се предлага на цена от 65 млн. паунда (85 млн. долара).

Цените на имотите в този район са най-високите в Лондон. Районът обаче е и най-яркия пример за неравенството по отношение на доходите, според организацията Trust for London.

Милиардерът, чието богатство е близо 50% от БВП на страната му62-годишният Кристоф Целер натрупва своето състояние от компанията за стоматологични продукти Ivoclar Vivadent AG

Филантропското подразделение на Grosvenor Estate има за цел да разсее част от ефектите от това неравенство, като подкрепя каузи, насочени в помощ на бездомните и предоставя офис площи на организации с нестопанска цел.

Напрежението обаче се натрупва, особено когато Grosvenor Group има отношения с не толкова заможните.

Само на няколко пресечки от площад Слоун, в Белгрейвия - един от най-ексклузивните райони на Лондон, Grosvenor Group иска да разруши няколко високи сгради, за да построи жилищен комплекс с нови магазини, ресторанти и да удвои броя на съществуващите достъпни жилища.

Наемателите, които ползват общински жилища в една от сградите, бяха разгневени от вероятността да бъдет изгонени от домовете си, когато договорът на сградата изтече през 2023 г. С подкрепата на местните лейбъристи жителите протестираха срещу тези планове, а над 200 000 души са подписали и петиция.

Историята беше подобна и когато през миналата година Grosvenor Group предложи построяването на около 1 300 жилища в Югоизточен Лондон, предвидени за работници, които нямат възможност да си купуят дом, но в същото време имат по-високи доходи от прага за получаване на общинско жилище.

Каквото и да се случи, светлината на прожекторите ще продължи да пада върху херцога на Уестминстър и неговата империя.

“При всичкото това богатство, властта е изключително концентрирана във Великобритания и на практика безспорна,” казва Джон Кристенсен, председател на Tax Justice Network.

“Това създаде страна от две части, като от една страна имаме малък, много богат и влиятелен елит, и останалите хора, които изпитват затруднения, а всички данъчни промени са насочени към облагането на онези, които не са част от елита. Това е едно огромно изкривяване.”