Коя е професията, която се радва на най-голяма популярност през последните години?

Според годишния доклад на професионалната социална мрежа LinkedIn - Emerging Jobs, цитиран от Marketwatch, търсенето на специалисти в областта на изкуствения интелект бележи най-силен ръст от 2015 г. насам.

Обикновено това са инженери, анализатори и изследователи, които се занимават с машинно обучение и други разработки в областта на изкуствения интелект. Търсенето на такива кадри бележи средногодишно увеличение от 74% за последните четири години.

“AI вече присъства в почти всички сектори на икономиката, а търсенето на хора, които разбират от тази материя, значително надвишава предлагането. Това е третата поредна година, в която специалистите в областта на изкуствения интелект оглавяват класацията на най-търсените професии”, казва главният икономист на LinkedIn Гай Бергер.

Заплащането в тази сфера също е впечатляващо. По данни на професионалната онлайн платформ Indeed AI експертите в района на Сан Франциско взимат между 120 000 и 160 000 долара годишно. За по-висшите длъжности в йерархията обаче заплащането може и да надхвърли 250 000 долара, пише още Marketwatch.

LinkedIn не е единствената компания, която отчита огромния ръст в търсенето на AI специалисти. В своята класация “25-те водещи професии на 2019 г.” инженерите в областта на изкуствения интелект заемат безапелационно първо място с ръст на обявите за работа от 344% за последните пет години.

Средната им заплата пък се движи около 146 000 долара годишно, според данните на платформата.

На какво се дължи този безпрецедентен интерес към тази професия?

Според Бергер търсенето на кадри в тази сфера идва от всички икономически сектори – от “обичайните заподозрени” в технологичната и автомобилната индустрия до по-екзотичните приложения във висшето образование и спорта.

По думите му това е чудесна възмъжност за кариерно развитие дори за хората, които до този момент не са се занимавали с изкуствен интелект. В момента много университети и професионални школи предлагат курсове за програмни платформи, като TensorFlow и Python.

Специалностите, които допълват челната петица на най-популярните професии, са инженерите по роботика с 40% годишен ръст в търсенето, анализаторите на данни (37%), софтуерните инженери (35%) и уеб програмистите (34%).

“Въпреки че много от тези професии са технологични, интересът към тях не идва само от high tech компаниите. Технологиите вече са необходимост за всяка компания, което означава, че нуждата от подобна експертиза ще става все по-голяма”, казва още главният икономист на LinkedIn.

Интересното е, че и професиите, свързани с обслужването на клиенти, стават все по-търсени. Сред най-популярните обяви за работа са тези за експерти в комуникацията с клиенти и в отделите по продажби.

“Комуникацията е ключова за съвременния бизнес, а много от човешките способности в тази област няма как да бъдат автоматизирани. Компаниите разчитат на тези хора, които в бъдеще ще допълват роботите, машините и новите технологии”, смята Бергер.