Един от водещите мобилни оператори в Германия - Telefonica Deutschland, е избрал Huawei и Nokia за изграждането на своята 5G мрежа.

Този ход е в разрез с позицията на правителството на САЩ, което увещава съюзниците си да не включват китайския гигант в сферата на телекомуникационното оборудване в изграждането на своите 5G мрежи.

От Вашингтон твърдят, че Huawei представлява риск за националната сигурност, защото оборудването на компанията може да бъде използвано за шпионаж от Пекин. От Huawei многократно са отхвърляли тези обвинения.

Различните държави подхождат към Huawei по различен начин. Япония и Австралия на практика забраниха на компанията да участва в изграждането на техните 5G мрежи, докато Великобритания все още не е взела окончателно решение.

През октомври германското правителство реши, че няма да изключива Huawei от своите 5G мрежи. То обаче излезе с предложение за насоки, свързани със сигурността по отношение на 5G оборудването.

Смартфоните на 2020 година: Какво да очакваме? Идва ли новата революция в света на мобилните устройства?

Това би могло да означава, че оборудването на различните доставчици трябва да бъде сертифицирано.

От Telefonica Deutschland обявиха, че очакват одобрение от правителството, пише CNBC.

Компанията е избрала Huawei и Nokia за изграждането на своята мрежа за радио достъп (RAN). Това на практика е частта от мрежата, която свързва устройствата на потребителите с 5G сигнала.

Тя се различава от основната част на мрежата и често е считана за не толкова чувствителна по отношение на сигуростта.

От Telefonica Deutschland все още не са избрали кой ще изгражда основната й 5G мрежа.

Китай вече пусна свои 5G мрежи, а някои щатски оператори представиха технологията, докато Европа за момента изостава.