Лидерът на Консервативната партия във Великобритания Борис Джонсън си осигури петгодишен мандат като премиер с комфортно парламентарно мнозинство, с което разчисти пътя за излизането на страната от ЕС до края на следващия месец.

Очакваните крайни резултати от изборите, които се оказаха по-категорични в негова полза от прогнозите на социолозите, идват след ожесточена и разделяща предизборна кампания.

Очаква се новоизбраният премиер да се завърне на Даунинг стрийт с мнозинство от 74 места в парламента, според обновените екзит полове.

В ранните часове днес стана ясно, че Консерваторите се осигуряват достатъчно места в парламента, за да контролират Камарата на общините - дясноцентристката партия премина прага от 326 места, който е необходим за това.

Победата на Джонсън слага край на продължилите повече от три години и половина политически препирни след референдума, в който гласоподавателите решиха страната да напусне ЕС.

Малко по-рано днес паундът се търгуваше на ниво от 1.3470 спрямо долара, поскъпвайки с над 2.3%.

Как планира Джонсън "да осъществи брекзит"?

Бившият кмет на Лондон многократно призоваваше гласоподавателите да преизберат консерваторите, за да “бъде осъществен брекзит,” обещавайки, че единствено неговата партия ще може да сключи сделка, с която страната да излезе от ЕС до 31 януари.

За разлика от своя предшественик Тереза Мей през юни 2017 г., Джонсън сега има относително силен мандат, за да се опита да сложи край на продължаващата вече доста време конституционна криза във Великобритания.

Рано днес Джонсън описа резултатите от изборите като “исторически.”

“Те сега ни дават, в това ново правителство, възможността да уважим демократичната воля на британския народ, да променим тази страна към по-добро и да развържем потенциала на целия народ на тази страна,” каза Джонсън.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин беше обещал, че ако спечели изборите, неговата лейбъристка партия ще свика нов референдум в рамките на шест месеца.

Този вот щеше да предложи на Великобритания възможността да избира между “надеждна” предоговорена сделка за напускане, в това число митнически съюз и близки отношение в сферата на единния пазар с ЕС, или пък възможността страната да остане част от съюза.

Лейбъристите обаче, в крайна сметка, не успяха да си осигурят достатъчно депутати в Камарата на общините, за да предотвратят съставянето на ново правителство на консерваторите.

“Борис Джонсън се очаква да получи огромно мнозинство, което ще му позволи да преследва дългосрочна сделка с ЕС, ако пожелае,” заяви вчера Муджтаба Рахман, управляващ директор за Европа в Eurasia Group, цитиран от CNBC.

“Това означава, че САЩ ще напусне ЕС на 31 януари. ”

“Джонсън ще трябва да реши дали да запази близко сътрудничество с ЕС или да поеме в различна посока,” казва Рахман.

Намаленият риск от твърд брекзит

Докато страстите стихват след третите парламентарни избори във Великобритания за по-малко от пет години, много пазарни участници ще търсят яснота от правителството относно това какво ще се случи незабавно след 31 януари.

Петата най-голяма икономика в света ще запази отношения с ЕС поне до края на 2020 г., докато договаря търговските и другите си отношения с блока.

“Организираното излизане от ЕС на 31 януари 2020 г. ще намали донякъде несигурността около брекзит,” казва Калъм Пикъринг, старши икономист в Berenberg.

“Разбира се, все още не е изключено и твърдо излизане от единния пазар и от митническия съюз в края на 2020 г., ако Великобритания и ЕС не успеят да сключат споразумение за свободна търговия навреме до края на преходния период.”

“Дори и в това отношение, очевидните резултати от изборите намаляват този риск: предвид голямото мнозинство, крилото на хардлайнерите евроскептици в Консервативната партия ще има по-малка значимост от преди. Това ще улесни Джонсън в договарянето на по-дълъг преходен период, ако е необходимо,” казва Пикъринг.

Пожелателно мислене

Джонсън нееднократно е заявявал, че ще може да сключи търговска сделка с ЕС до края на 2020 г. или ще напусне съюза без такава, ако не успее.

Сценарият с така наречения “брекзит без сделка” е считан от мнозина - както в парламента, така и извън него, за краен, който трябва да бъде избегнат на всяка цена.

Според подготвената от Джонсън сделка, ако Великобритания иска да удължи преходния период след края на следващата година, неговото правителство трябва да уведоми Брюксел за това до края на юни.

Това означава, че въпреки предизборния лозунг на партията “Да осъществим брекзит,” политическите дебати около условията по излизането на Великобритания от ЕС вероятно ще достигнат своя пик отново в идните месеци.

“На Канада й бяха необходими седем години, за да финализира търговското си споразумение с ЕС, така че всичко това изглежда като пожелателно мислене. Евентуални забавяния ще се отразят на стойността на паунда,” казва Хамиш Мърес, старши валутен анализатор в OFX.