Азиатските акции поскъпнаха до най-високите си нива от осем месеца, след като оптимизмът около търговската сделка и серията рекорди на индексите на Уолстрийт подкрепиха пазарните нагласи.

В същото време опасенията от твърд брекзит обезцениха британския паунд.

Пазарните настроения повишиха азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI с 0.4% - до най-високото му ниво от април. Японският Nikkei поскъпна над едногодишен максимум, а хонконгският Hang Seng добави 0.5%.

Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 отчете минимално повишение след сериозния ръст от вчера.

“Докато волатилността се запазва ниска, инерцията вероятно ще продължи, въпреки невероятния ръст от началото на годината,” казва пред Ройтерс Кей Ван-Петерсен, анализатор в Saxo Capital Markets в Сингапур.

“Рискът тук е, че никой не смята, че има нещо останало до края на годината, а всички мислят за 2020 г.”

Предварителното споразумение между Вашингтон и Китай ще удвои износа на САЩ за Китай, заяви съветникът на Белия дом Лари Къдлоу пред Fox News вчера. САЩ също така ще намали някои мита за китайски стоки съгласно споразумението.

То все още не е подписано, а китайците са по-внимателни в своите реакции, но търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер заяви през уикенда, че сделката е “напълно договорена”.

Трите основни щатски индекса вчера записаха скромни повишения, но затвориха на нови рекордни нива. Същото важи и за паневропейския индекс STOXX 600.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 0.4%, S&P 500 добави 0.7%, а технологичният Nasdaq затвори с близо 1% нагоре. От началото на годината Nasdaq е увеличил стойността си с близо една трета, докато останалите индекси нарастват с по над 20%.

Във Великобритания индексът FTSE 100 записа най-големия си дневен ръст от близо година. След края на сесията обаче познатите опасения се завърнаха.

ITV информира, че премиерът Борис Джонсън ще използва огромното си парламентарно мнозинство, за да заложи отново твърд краен срок за излизането от ЕС в края на следващата година, което отново повишава вероятността от хаотичен “твърд” брекзит.

Британският паунд поевтиня с 0.6%, преди да възстанови част от загубите си.

На валутните пазари властваше малко по-голяма предпазливост в отсъствието на много от конкретните детайли около търговската сделка. Щатският долар възстанови част от загубите си от понеделник.

“Да, те са сключили ‘първия етап’ от сделката, но какво всъщност включва тя?”, казва пред Ройтерс Имре Спайцър, анализатор от Westpac.

“Пазарите на акции просто искат да скачат, така че се хващат за всяко нещо, което изглежда положително, докато на другите пазари може би се обмисля малко повече какво точно се случва.”

Няколко китайски представители са заявили пред Ройтерс, че формулировката на споразумението остава деликатен въпрос и трябва да се внимава, за да не се стигне до възобновяване на напрежението.

Въпреки това оптимизмът задържа китайския юан на ниво от над 7 спрямо долара.

Австралийският долар поевтиня, след като протоколът от декемврийската среща на Централната банка на Австралия показа, че тя е отворена за облекчаване на паричната политика през февруари, ако перспективите пред икономиката се влошат.

Цената на петрола от сорта брент запази позиции при 65.32 долара за барел, след като нарасна вчера. Спот цената на златото остава без промяна на ниво от 1 475.26 долара за тройунция.