Американските потребители демонстрират все по-силен кредитен "апетит" на фона на силното търсене на ипотечни заеми и ниските лихвени проценти.

Освен това делът на отхвърлените молби за кредит намалява през последната година, показва проучване на Федералния резерв на Ню Йорк, цитирано от Reuters.

Подадените заявления за кредити от страна на домакинствата в САЩ се повишават през 2019 г., като 45.8% от участниците в анкетата на Федералния резерв на Ню Йорк твърдят, че са кандидатствали за някакъв заем през изминалата година.

За сравнение, през 2018 г. този дял е било 45.5 на сто.

В същото време процентът на отказаните молби намалява от 19.9% през 2018 на 17.6% през 2019 г.

Основната част от търсенето на нови кредити идва от имотния пазар, където купувачите бързат да се възползват от изгодните лихвени проценти. Делът на заявките за ипотеки нараства с 0.8 процентни пункта през последните 12 месеца до ниво от 7.9 на сто.

Лихвите по жилищните заеми пък намаляват, като тези по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва са на ниво от 3.73% през декември тази година. Това е с почти цял процентен пункт под равнището им отпреди година.

По-голямата част от кредитополучателите, които теглят ипотечни заеми, са с добра кредитна история и рейтинг от над 680 точки по FICO (организацията, която събира данни за кредитната история на американците).

И докато заявките за нови ипотечни кредити растат, тези за рефинансиране на стари задължения намаляват, отчитат още авторите на проучването. Делът им се понижава от 8.3% на 8% през 2019 г.

Молбите за автомобилни кредити също бележат спад от близо 3 процентни пункта на годишна база до ниво от 12.6 на сто.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg