Американското индустриално производство, строителството на жилища и заетостта отчетоха ръст през ноември, с което дават индикации, че американската икономика възстановява оборотите си, пише The Wall Street Journal.

Промишленото производство в САЩ регистрира силно повишение през последния месец, в основата на което стои автомобилната индустрия.

Една от основните причини за доброто представяне на сектора е свързана с края на стачните действия в General Motors, показват данните на Федералния резерв.

Индустриалната продукция, която, освен промишлените предприятия, включва добивния и енергийния сектор, бележи повишение от 1.1% на месечна база през ноември. Това е и най-голямото ѝ месечно повишение от октомври 2017 г. насам.

“На фона на подобряващата се глобална икономическа среда, надеждата за прекратяване на търговските войни и стабилния долар, перспективите пред американската индустрия през идната 2020 г. изглеждат оптимистично”, смята икономистът Майкъл Пиърс от Capital Economics.

Картината в строителния сектор също се подобрява. Новото строителство бележи повишение от 3.2% през ноември, а броят на издадените разрешителни за строеж нараства с 1.4 на сто.

Като цяло имотният пазар в Съединените щати постепенно се възстановява от спада, който започна през 2018 г. и продължи почти до средата на 2019 г. По-рано този месец данните на Националната строителна асозиация показаха, че бизнес доверието сред строителните компании е на най-високото си равнище от 20 години насам.

А в същото време на пазара на труда също се наблюдават положителни тенденции. Безработицата остава на най-ниските си нива за последния половин век, а възнагражденията устойчиво се повишават.

Обявите за свободни позиции, публикувани от американските работодатели, се повишават с 235 000 на годишна база и достигат 7.27 милиона към края на октомври.

Статистиката показва, че търсенето на кадри остава високо, въпреки спада в темповете на наемане на нови служители през 2019 г., в сравнение с предходната.

Освен това броят на свободните позиции надвишава този на безработните американци с 1.4 милиона през октомври.

UBS: Глобалната икономика ще се възстанови през 2020 г.Глобалният растеж ще се възстанови през втората половина на 2020 година, когато се очаква напрежението между Вашингтон и Пекин да намалее, а паричните политики на централните банки да окажат ефект.

Но все пак има и поводи за тревога, пише още WSJ. Докато имотният и трудовият пазар се намират в добра форма, дългосрочният тренд в индустриалния сектор остава негативен. Въпреки силното месечно повишение, индустриалното производство в САЩ бележи спад от 0.8% на годишна база през ноември.

Използваният индустриален капацитет, който показва каква част от производствените мощности на американските компании се използва, нараства с 0.7 процентни пункта, до 77.3%. Очакванията на икономистите обаче бяха за малко по-силно повишение до 77.4 на сто.

Данните за промишлеността са поредният инидкатор, който илюстрира стабилизирането на американската икономика след нестабилната 2019 г., белязана от глобалните търговски конфликти.

Цената на петрола се повишава с около 30% на годишна база, което може да стимулира раздвижване и в енергийния сектор.

Ако глобалната икономика също се присъедини към позитивната тенденция през 2020 г., американските компании могат да се надяват на доста по-сериозен поток от положителни новини през идните месеци.