След като Корейската война приключва през 1953 г., много бежанци от военния конфликт, както и сблъскали се с бедността, се местят в бързо развиващите се градски центрове, настанявайки се по хълмовете над населените места.

Тези нови квартали стават известни като „лунни селища“ (или daldongnae на корейски), което обозначава както по-високото им разположение, така и по-хубавата гледка към Луната.

Те се характеризират с пълната липса на планиране, със стръмни улици, криволичещи алеи и малки общински пространства.

Невероятните В Северна Румъния, в исторически район, известен като Буковина, са разположени осем манастира от византийската епоха, известни със своите красиви, цветни стенописи

Но след 80-те години лунните селища претърпяват бързо преустройство. Старите къщи са съборени и заменени с многоетажни апартаменти, които отговарят на местните закони.

Те се превръщат в територия за уличните художници, чиито красиви цветни стенописи сега красят огради, стени и къщи, превръщащи тези засегнати от бедността райони в оживени туристически центрове.

Едно от най-известните лунни селища е Gamcheon Culture Village, разположено в покрайнините на Пусан. Къщите тук са ярко боядисани в различни цветове.

Селището Ihwa Mural, близо до парк Naksan в Сеул, е преобразено с живопис и културни инсталации през 2006 г. от около 70 художници.

Днес то е популярна дестинация както за местните, така и за международните туристи заради своите стенописи и живописна обстановка, посочва Amusing Planet.

Подобен проект в Сеул е Gaemi Maeul ("Село на мравките") в северния квартал Inwangsan.

В Сувон, на 35 км южно от Сеул, има още две села - Haenggungdong Mural и Jidong Mural Village.