Освен ако нямате място в първа или бизнес класа, качването на борда и настаняването в самолета може да бъде стресиращо преживяване.

Тъй като сме доста заети с намиране на мястото и търсене на отделение, за да поставим багажа си, най-вероятно не обръщаме внимание на цветовата схема на интериора. Опитайте се следващия път, когато се качите, да погледнете седалките.

Най-вероятно те ще бъдат сини. Разбира се, има изключения от това - като червените седалки на Virgin Atlantic и зелените седалки на Aer Lingus - но като цяло седалките на авиокомпаниите обикновено са сини. Но защо е така?

Синьото лесно се поддържа чисто

Обикновено няма много време за почистване между полетите, така че е в интерес на компанията да избира цветове и тъкани, които са по-устойчиви на замърсяване. Повечето седалки на самолети са сини, защото петната не си личат.

Синьото е успокояващ цвят

Дори и ако пътниците не изпитват страх от летене, целият процес на чакане, преминаване през сигурността и качване може да изнерви дори и най-опитните пътуващи. Затова много авиокомпании избират сини седалки, тъй като се смята, че цветът е успокояващ.

Изявление от Boeing за използване на цветовата психология при проектирането на самолетите потвърждава това, отбелязвайки, че синьото се свързва с мир.

Създава усещане за хлад

Обикновено в самолетите е горещо заради климатика или задушно заради многото хора. Ето защо синята седалка, която създава усещане за хлад, е добре дошла за пътниците и за техния комфорт.

Синьо като част от брандирането

В някои случаи изборът на синьо за седалките на авиокомпанията е просто част от марката й. Американските превозвачи често използват синьо и червено в логата си като кимване към Америка, а сините седалки са продължение на това.

Освен това синият цвят внушава доверие - много важен аспект на брандирането - поради което много зъболекари, банки и компании за финансови услуги имат синьо в своето лого или цветова схема.

Така че следващия път, когато чакате на тясната пътека на самолета, погледнете седалките – най-вероятно е те да са сини и в идеалния случай ще ви накарат да се чувствате по-спокойни.