Tesla достави първите си автомобили, произведени в Китай, съобщава BBC.

15-те бройки от "бюджетния" Model 3 са сглобени в завода на компанията край Шанхай, известен като Гигафабриката.

Това е поредната важна стъпка за производителя на електрически возила, който иска да засили присъствието си на китайски пазар.

Основателят на компанията Илън Мъск не се отказа от плановете си за разширяване на производството в Китай, въпреки че много американски компании предпочетоха да напуснат страната, опасявайки се от ескалация на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин.

Apple, Google, HP и Dell вече започнаха да изнасят производствените си мощности в други азиатски държави.

Първите 15 бройки, произведени в китайския завод на Tesla, са поръчани от служители на компанията.

Плановете на Tesla предвиждаха продажбите в Китай да започнат преди празниците по случай Лунната нова година, които стартират на 25 януари.

От началото на 2020 г. компанията планира разширяване на производството си в Поднебесната империя.

Цената на китайския Model 3 е около 50 000 долара, без приспадането на държавната субсидия. Колата ще трябва да се конкурира с местните производители, като NIO и Xpeng Motors, както и със западноевропейските гиганти в лицето на BMW и Mercedes-Benz.

Tesla обаче не планира да изнася в САЩ автомобилите, които произвежда в Китай, тъй като те ще бъдат обложени с високи мита и няма да бъдат конкурентоспособни на американския пазар. Идеята е всички возила, които излизат от Гигафабриката, да се продават на китайските клиенти на компанията.

Освен това компанията иска да разшири присъствието си и на Стария континент. През ноември Илън Мъск обяви плановете си за строителство на нов огромен завод в околностите на Берлин.