Tesla се споразумя с китайски кредитори за заем в размер на до 9 млрд. юана (1.29 млрд. долара), сочат документите, подадени пред регулаторите в Китай.

Освен това американският производител на автомобили е подписал споразумение за необезпечен револвиращ заем в размер до 2.25 млрд. юана.

И двата кредита са предназначени за бъдещия завод за коли на компанията в Шанхай, предава CNBC.

China Construction Bank Corp, Agricultural Bank of China, Shanghai Pudong Development Bank и Industrial and Commercial Bank of China са институциите, които ще отпуснат финансиране на Tesla, сочат документите.

Освен за дейностите по изграждане на завода, заемът може да послужи за погасяване на кредит за 3.5 млрд. юана, чийто падеж се пада на 4 март следващата година.

Заводът, който ще бъде първата мощност на Tesla извън територията на САЩ, е крайъгълен камък за амбициите на компанията да завземе дял от най-големия пазар за автомобили в света, същевременно заобикаляйки високите китайски мита за внос на щатски коли.

Лоши новини от Китай за производителите на електрически коли Лоши новини долетяха от Китай за прозиводителите на електрически автомобили