Новият министър-председател на Финландия иска да прокара четиридневна работна седмица в страната.

34-годишната Санна Марин смята, че четиридневната работна седмица и шестчасовият работен ден ще предоставят на финландците повече време, което да прекарват със семействата си.

Предложенията на Марин, която е най-младият действащ премиер в света, идват, след като друга скандинавска страна - Швеция, проведе пилотен проект за шестчасов работен ден, започнал през 2015 г., предава metro.co.uk.

„Вярвам, че хората заслужават да прекарват повече време със семействата си, любимите, хобитата си и другите аспекти на живота, като културата. Това може да бъде следващата стъпка за нас в професионалния живот“, казва тя, цитирана от изданието New Europe.

Марин, чийто политически спектър се намира в център-ляво, води коалиция от пет партии, оглавявани до една от жени.

Повечето финландци работят по 8 часа на ден, пет дни в седмицата.

Шведски компании експериментират с шестчасовия работен ден от 2015 г. насам. Първоначалните резултати посочват, че тази политика повишава производителността, благосъстоянието и физическото състояние.

От друга страна, подобен ход излиза скъпо. Критиците на този модел смятат, че той може да попречи на икономическия растеж и бизнеса.

Ефективна ли е 4-дневната работна седмица?Преди година, компания за имотно планиране в Нова Зеландия грабна вниманието, след като обяви, че пробно преминава на 4-дневна работна седмица. Година по-късно, резултатите показват сериозно повишение в продуктивността на служителите.

Коалиционният партньор на Марин и министър на образованието Ли Адерсън приветства предложението.

“Важно е да позволим на финландските граждани да работят по-малко. Това не е въпрос на управление с женски стил, а на това да предложим помощ и да спазим обещанията си пред избирателите“, казва тя.