Microsoft тества 4-дневна работна седмица в Япония, като резултатите ще изненадат мнозина.

Технологичният гигант постига близо 40% скок в продуктивността в резултат на свиване на работните часове през седмицата.

Пилотният проект беше част от по-широка инициатива, която промотира здравословния баланс между работа и личен живот, предава CNBC.

Програмата на компанията Work Life Choice Challenge, проведена в рамките на август тази година, включваше позиционирането на петъчните дни като неработни за 2 300 служители на Microsoft в Япония, които получиха в резултат на това тридневни уикенди.

През този период Microsoft отбелязва скок в продуктивността, измерена на база средните продажби, реализирани от един служител, с цели 39.9% спрямо резултатите от август миналата година.

Този скок е отчасти благодарение на свиването на продължителността на срещите до 30 минути и увеличаване броя на конферентните разговори от дистанция, посочват от компанията.

Освен всичко друго, разходите на Microsoft намаляват през този период, с понижение от 23.1% в изразходваното електричество и 58.7% спад в принтираните страници в рамките на работния процес.

Експериментът, който включва и схеми за самоусъвършенстване и семейно благосъстояние, се радва на позитивна обратна връзка от служителите, като 92.1% от персонала посочва, че харесва 4-дневната работна седмица.

От Microsoft Japan посочват, че планират сходна програма през зимните месеци, която ще цели окуражаване на по-висока гъвкавост в работния процес.

Концепцията за 4-дневна работна седмица набира сила през последните години, като привърженици на промяната извеждат на преден план ползи, като намаляване на стреса и превенция срещу преработване.

През 2018 г. фирма от Нова Зеландия определи своя 2-месечен тестов период на съкратената работна седмица за успешен, докато основателят на Virgin Ричард Брансън редовно посочва заслугите на 4-дневната работна седмица за увеличаване на усещането за щастие сред служителите.

Защо в Южна Корея се работи до смърт?Не само в Япония, но и в Южна Корея хората работят до пълно изтощение, което нерядко приключва фатално

Вредите от преработването са добре известен бич за японското общество, което е известно с това, че прекарва голяма част от ежедневието си в труд.

Според правителствено проучване от 2016 г. близо ¼ от японските компании изискват от служителите да работят над 80 часа допълнително на месец.

В Страната на изгряващото слънце дори има специален термин за тази екстремна форма на труд – „кароши” (karoshi), което означава „смърт от преработване”.