Екстремната работна култура дава преимущество в кратка перспектива, но струва скъпо в бъдеще, както за „екстремистите“, така и за компаниите, разказва журналистът Татяна Ворожко.

Преди време съпругът й среща в магазина приятел, който не е виждал 5 години. Първото, което му съобщава, е свързано с живота му. Изброява количеството изработени часове миналата седмица.

Ворожко и съпругът й така и не разбират дали познатият се е женил или не, купил ли е къща и т.н. Но нищо удивително в това няма. Когато работните часове на седмица са 60 и дори 100, за нищо друго в живота време не остава.

Според статистиката американците работят 47 часа на седмица. Това са само тези, които работят на пълен работен ден. Трябва да се отчете, че има работещи на половин работен ден и сезонни работници.

При тях работната седмица продължава 34.4 часа. Това е повече, отколкото във Франция и Германия, но отстъпва на 15 страни, сред които Балтийските държави, Гърция и Мексико.

1/5 от жителите на САЩ работи 60 и повече часа на седмица

18% от американците отделят на работата си повече от 60 часа на седмица. Кои са тези хора и защо го правят? Сред тях има немалко собственици на дребен бизнес, работници от сферата на медицината, общественото хранене, правото и финансите. „Екстремисти“ има и на държавна служба.

Мъжът на моята бивша съседка Шарън, казва Ворожко, е лекар. Той работи 80 часа на седмица, почти денонощно, и има един почивен ден. Платеният му отпуск е две седмици в годината и няколко национални празника.

Друга нейна позната работи като финансов консултант в голяма американска компания. За нея 40-часова работна седмица е затишие. А когато се труди над проект, може да бъде в офиса по 90 часа на седмица. Включително уикендите и няколко нощни смени.

Топ 10 на страните по ръст на доходите от свободна практикаБлагодарение на напредъка в технологиите, хората могат по-лесно от когато и да било да увеличат доходите си със странични занимания

Изследователите Силвия Гюлет и Каролин Бак Люс са провели голямо проучване на т.нар. „екстремни работници“. Те споделят изводите си на страниците на Harvard Business Review.

Повечето екстремни работници обичат работата си

„Екстремните работници“ не само че работят по над 60 часа на седмица, но и изпълняват отговорна работа и печелят много. Един от тях е Судгир, той работи в голяма банка в Ню Йорк.

От време на време отмята по 120 часа на седмица. За сън, хранене и душ отделя по 48 часа на седмица. Това го устройва. Судгир е имигрант от Индия. Той е само на 23 години. Печели повече, отколкото 93% от населението на САЩ.

Изследването на Гюлет и Люс сочи, че повечето екстремни работници – 66%, обичат работата си. Те й посвещават всички свои мисли и сили. Дори онези, които са женени и имат деца, получават повече положителни емоции и вдъхновение в работата, а семействата си често виждат само през уикенда. Малцина се определят като жертва.