Намаляването на времето, което служителите прекарват в офиса, се превръща във все по-популярна фирмена политика, като компании от цял свят експериментират с по-кратко работно време.

Производителността скача с 40%, когато Microsoft Япония изпробва четиридневната работна седмица през август, докато новозеландската компания Perpetual Guardian установява, че нивата на ангажираност нарастват, когато от фимата експериментират с тридневен уикенд по-рано през годината.

Друг подход, който предприемат работодателите по света, е петчасовият работен ден при петдневна работна седмица.

Шефове на компании, които са въвели петчасовия работен ден, обаче твърдят, че намаляването на работните часове създава безпрецедентни пречки по отношение на набирането и задържането на служтели.

Стефан Аарстол, основател и главен изпълнителен директор на Tower Paddle Boards - калифорнийски стартъп, подкрепен от милиардера Марк Кюбан, започва да експериментира с петчасовия работен ден през юни 2015 г.

В интервю за CNBC Аарстол казва, че искал да привлича в компанията хора, които работят три пъти по-бързо от останалите, но забелязал, че петчасовия работен ден “може определено да привлече грешните хора.”

“Започнахме да привличаме два типа хора,” казва той. “Единият бяха хората, които искахме, а другият бяха от типа ленивци. Трябваше много бързо да различаваме от кой от двата типа е всеки кандидат за работа.”

Освен предизвикателствата около наемането на хора, според Аарстол, намаляването на работното време води и до още по-голям проблем — той губел служители, въпреки че те получавали високи заплати и работели по-малко часове.

“Имах екип от девет души и изгубих четирима от тях за 90 дни,” казва Аарстол. “Един от тях го уволних, но останалите трима напуснаха. Така че, разполагах с всичките тези страхотни хора, които работеха по пет часа дневно и напускаха компанията.”

Отначало Аарстол не разбирал защо по-краткият работен ден се провалял като тактика за задържане на служителите, най-вече защото продуктивността оставала висока. Той подозирал, че нещата се свеждат до фирмената култура.

“Ние сме стартъп, в който на практика служителите се борят рамо до рамо с колегите си и по този начин създават наистина силна връзка помежду си,” казва Аарстол.

“Ние развихме наистина силна фирмена култура заради това. След това изведнъж си тръгваш от работа в 1 часа следобед, външният ти свят става много по-голям, нямаш силна връзка с колегите си. Затова смятам, че за хората беше много лесно да напускат.”

“Хората не напускат една компания. Аз смятам, че те напускат хората, с които работят,” добавя той. “Така че фирмената култура до известна степен е над всичко и ние жертваме това за петчасовия работен ден.”

10 неочаквани неща, които крадат от съня виНедоспиването вреди сериозно на вашето психическо и физическо здраве, както и на способността ви да се концентрирате

Той решава този проблем, като променя фирмената политика през 2017 г. и Tower Paddle Boards вече предлага петчасов работен ден в продължение на четири месеца през лятото.

От другата страна на Атлантическия океан Ласе Райнганс, главен изпълнителен директор на Rheingans Digital Enabler - маркетингова агенция в германския град Билефелд, се сблъсква с подобни проблеми, когато намалява работното време през 2017 г. След като въвежда тази политика, двама от служителите му напускат.

“Мисля, че за първи път в кариерата си те разполагаха с време да се приберат вкъщи и наистина да обмислят ‘какво искам да направя за себе си?’” казва той. “Някои от тях пък стигнаха до извода, че биха искали да се знаимават с нещо друго. Единият от тях започна отново да учи, а другият смени индустрията.”

“Радвам се за тях и се радвам и за компанията, защото те намериха своя път и в същото време не са тук, където не реализираха пълния си потенциал.”

Според Стив Главески, главен изпълнителен директор на австралийската консултантска компания Collective Campus, ниските нива на задържане на служителите обикновено са признак, че те просто не пасват на компанията.

Collective Campus въвежда петчасов работен ден през октомври 2018 г., като след това тази фирмена политика се промена, така че служителите гъвкаво да определят продължителността на работния си ден.

“Ако наемате хора, които споделят ценностите и мисията на вашата организация и са мотивирани да вършат страхотна работа и да дават своя принос, тогава това, че им представяте време, за да се занимава с техните хобита или интереси, рядко води до напускане,” казва той пред CNBC.

“Единствените случаи, в които служители са напускали компанията след въведените промени, са били в резултат на прекратяване на договор от наша страна, а не по собствено желание на служителите”, казва той.

Въпреки предизвикателствата около задържането на служители, Аарстол и Райнганс подкрепят възвеждането на петчасов работен ден и казват пред CNBC, че според тях традиционният осемчасов работен ден, в крайна сметка, ще стане отживелица.

“Смятам, че след 20 години по-краткият работен ще е нещо обичайно,” казва Аарстол. “Ще има различни начини за прилагането му, ще има експерименти. Това е просто част от напредъка на обществото.”

“Всяка една работа претърпява драстични промени заради автоматизацията и технологиите,” добавя Райнганс. “Ние наистина трябва да преосмисли какво е работата. Не казвам, че петчасовият работен ден е приложим за всички, но трябва да обмислим алтернативи на осемчасовия работен ден, защото това е безсмислено.”

Според Главески приложимостта на петчасовия работен ден зависи от различните индустрии. Той твърди, че служителите му имат по-положителни нагласи след намаляването на работните часове.

“Тяхното емоционално състояние е по-добро, те имат повече време за лични взаимотношения и повече време да се занимават с неща, които им носят радост,” казва Главески. “Всичко това се отразява на начина, по който работят. Не съм забелязал спад в продуктивността — екипът ни намаля, но приходите ни се увеличиха.”