Преди година, компания за имотно планиране в Нова Зеландия грабна вниманието, след като обяви, че пробно преминава на 4-дневна работна седмица.

Година по-късно, резултатите показват сериозно повишение в продуктивността на служителите.

Компанията Perpetual Guardian намали работни часове от 37.5 часа до 30 часа седмично за 240-те си служители в началото на 2018 година.

Условието беше, персоналът да постига същите резултати, като възнаграждението също остава същото, въпреки по-съкратеното работно време.

Успехът на пробния период провокира компанията да наложи тази политика за по-дългосрочен период, като през миналия месец ноември даде възможност на персонала да избира сам работното си време.

Близо 4/5 от персонала е избрал по-кратката работна седмица, предава Reuters.

„Правя това като бизнесмен, не защото искам хората да имат приятен живот”, казва основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс. По думите му, няма как да се прави продуктивен бизнес, ако повечето служители са стресирани или имат ментални проблеми от претоварване.

Интересът към съкратената работна седмица расте по света. Опозицията във Великобритания в лицето на Лейбъристката партия, обещва 32-часова работна седмица за цялата страна, ако бъде избрана на власт.

Microsoft пък обявиха 40% скок в продуктивността, след като през месец август направиха петъците почивни дни за своите 2 300 служители в Япония.

Критиците на съкратената работна седмица посочват, че това не е приложимо за всички сектори на икономиката, като в дадени индустрии, прилагането на модела би довело до трудности и по-високи разходи.

Така например, неправителствената организация Center for Policy Studies, публикува доклад, който изчислява, че предложението на Лейбъристката партия би коствало на публичния сектор най-малко 17 млрд. паунда (21.9 млрд. долара).

Барнс, който е създал фондация за финансиране на проучвания на тема 4-дневна работна седмица, посочва, че продуктивността, приходите и печалбата на новозеландската Perpetual Guardian са скочили откакто се прилага съкратеното работно време.

Лоялността на персонала се увеличава, а компанията става по-аткративна за квалифицирани кадри. Нивото на стрес и и броя на болничните също намалява, посочва Барнс.

Четиридневна работна седмица? Вижте как го правят тези компанииСъществуват различни начини на прилагане на четиридневната работна седмица

Продуктивността е скочила с 30-40%, докато сърфирането в интернет в работно време е намаляло с 35%, тъй като служителите подобряват управлението на времето си, прекарвайки по-малко минути в срещи и сигнализирайки, когато са заети, така че да не бъдат прекъсвани в работния процес.

4-дневната работна седмица също се прилага и за висшия мениджмънт в компанията.

„Ако хората видят лидер, който не работи 4 дни в седмицата, те си мислят: „Ако аз избера този модел, няма да се издигна до върха”, казва Барнс.

Perpetual Guardian продължава да има обекти, които работят пет дни в седмицата, като персоналът е зает на смени, почивайки допълнително в различни дни от работната седмица.

Барнс споделя, че компанията обмисля работно време и през съботите, тъй като някои служители предпочитат да работят през уикенда и да почиват през делничните дни.

Microsoft тества 4-дневна работна седмица. Какви са резултатите?Microsoft тества 4-дневна работна седмица в Япония, като резултатите ще изненадат мнозина