Домът на бъдещето ще бъде пълен с "умни" устройства, чиято цел е да направят живота ни по-лесен, по-удобен, а в много случаи и по-забавен.

Internet of Things (IoT) е технологията, която позволява на всички тези джаджи да си "комуникират" една с друга, а през 2020 г. нейното приложение ще продължи да се разпростира върху все по-широк кръг от дейности, пише Business Insider.

Представете си, че се прибирате от работа в горещ летен ден, но вместо да пуснете климатика, чак когато сте си вкъщи и да чакате апартамента да се охлади, можете просто да включите мобилното приложение, когато излизате от офиса и да го инструктирате да активира термостата в дома ви.

А можете да накарате дигиталния си домашен помощник Alexa да ви прочете най-важните новини от деня, докато режете зеленчуците за семейната вечеря, за да не губите излишно време в социалните мрежи.

На практика няма никакво ограничение на възможностите, които предоставя IoT.

Според прогнозите на Insider Intelligence през 2025 г. броят на свързаните "умни" устройства на планетата ще достигне 64 милиарда. За сравнение през 2018 г. те са били около 10 милиарда.

В това число влизат всички битови електроуреди (хладилници, печки, перални, сушилни и т.н.), домашните системи за сигурност (сензори, монитори, камери и аларми), както и устройствата за оптимизация на енергийното потребление ("умни" термостати, осветление, климатици и др.).

Първата и най-очевидна полза от "поумняването" на уредите за дома е удобството. Но в същото време са налице и някои негативи, един от които е цената. "Умните" електроуреди по правило са по-скъпи от конвенционалните, поради което изискват по-сериозна първоначална инвестиция. Така например една LED крушка, която може да се свърже с мобилно приложение, струва около 15 долара, докато обикновените са на цена от 8 долара.

През последните години обаче цената на тези устройства устойчиво намалява, а експертите очакват тази тенденция да продължи и "умните" устройства да стават все по-достъпни.

5 неща, които трябва да знаем за Интернет на нещата през 2019 г.Концепцията за Интернет на нещата (Internet of Things, или съкратено IoT) ще намира все по-дълбоко приложение в бита на човечеството

Вече има и реални примери за устройства и системи, които отдавна са на пазара и присъстват в домовете на хиляди семейства. Amazon Echo е една от първите платформи, предназначена за свързване на различните джаджи в "умното" жилище на бъдещето. Неговият гласов асистент Alexa е разпознаваема марка на много места по света.

Nest създаде "умен" термостат, който използва изкуствен интелект и може да променя температурата в дома ви автоматично, в зависимост от това къде се намирате в момента. Philips пък предлагат електрически крушки, които могат да се контролират от мобилно приложение и да променят силата на осветлението според нуждите на потребителя.

IoT тепърва ще задвижва трансформацията на бизнеса, потребителите и администрацията. Но на първо време промените ще се усетят най-силно там, където живеем. "Умните" устройства, 5G мрежите и изкуственият интелект ще направят домашните асистенти все по-ефективни. Ръстът на тази индустрия ще се отрази и на останалите сектори, тъй като ще даде възможност за свързване на всички дигитални устройства, които използваме в ежедневието си.

Според данните, цитирани от Business Insider, пазарът на всички аксесоари, свързани по някакъв начин с Internet of Things, ще достигне 3 трлн. долара до 2026 г. Половината от компаниите в сектора планират да въведат 5G технологиите в своите продукти през следващите две години.