Дишането под вода, без помощта на специална екипировка, изглежда като нещо нереалистично.

За дизайнера Юн Камей обаче подобна концепция е възможна.

Черпейки вдъхновение от природата, той създава Amphibio - 3D принтирано устройство, което функционира на принципа на хрилете при рибите.

Надеждите на дизайнера са, че някой ден неговото творение може да бъде реална алтернатива за дишане под вода, предава CNN.

Камей, заедно с RCA-IIS Tokyo Design Lab, решава да създаде технологията, тъй като в бъдеще се очаква нивото на световните океани да се покачва, което провокира размисли за евентуален живот под вода на даден етап от развитието на човечеството.

„Гледах как бъдещето на градската среда ще се промени в резултат на глобалното затопляне, като дълбоко се заинтересувах от данните за повишаването на нивото на водата”, казва Камей.

Вдъхновен от хрилете при някои живи организми, Amphibio представлява 3D принтирана система от две части, включваща жилетка и маска, изработени от "суперхидрофобен" (изключително водоотблъскващ) материал.

Просто казано, порестата жилетка извлича кислород от заобикалящата вода и разсейва въглеродния диоксид.

снимка: junkamei.com

Японци създадоха роботизирана опашка за хораЯпонски учени разработват нещо, което може да реши проблемите на хората, страдащи от нарушения в баланса и движението

Засега Amphibio е просто функциониращ прототип, тестван в аквариум. Следващата стъпка е да се докаже дали системата може да се използва от хора, като Камей смята, че за това ще бъде нужно устройство с размер от 32 кв. метра.

„Трудността е в нашето високо потребление на кислород. Ние хората потребяваме прекалено много.

снимка: junkamei.com

Въпреки че има кислород във водата, скоростта на изтегляне през хрилете трябва да е огромна, което ще ги направи големи по отношение на повърхностната площ”, казва Камей.

Въпреки че визията на Камей предвижда футуристично бъдеще, в което големите градове ще са под водата, все пак той смята, че Amphibio може да се използва и за развлекателни цели.