Японци създадоха роботизирана опашка за хора

1479
Японци създадоха роботизирана опашка за хора

© Keio University Graduate School of Media Design

Японски учени разработват нещо, което може да реши проблемите на хората, страдащи от нарушения в баланса и движението.

Екип от Keio University в Токио разработва роботизирана опашка, която да помага на хората да пазят баланс, подобно на животните. 

Странното изобретение е вдъхновено от бозайници и други гръбначни животни, които използват опашките си като допълнителен крайник.


Опашката, дълга около един метър, се закача за кръста на човек, като на външен вид прилича на неща, виждани само в научнофантастичните филми.

Изработена от пластини, наподобяващи прешлени, опашката може да се извива подобно на истинския си първообраз в природата.

Опашката е обородувана със сензори и четири изкуствени „мускула”, които позволяват движение, съобразено с желанията на притежателя на устройството.

Така например, ако се мръднете вдясно, опашката ще се измести вляво и прочее. 

Контрадвижението на опашката реално помага за по-добрата стабилност и баланс на човек. 

Проектът на име Arque се ръководи от Ямен Сараиджи, Джуничи Набешима и Коута Минамизава.

„Питахме се как можем да подобрим човешкото тяло чрез технология”, казва Сараиджи пред CNN.

Първоначално екипът експериментира с опашки, наподобяващи тези на тигрите, но се оказало, че те оказват твърде малко влияние на баланса на човешкото тяло.

Така японците се спрели на опашката на морското конче.

По думите на Сараиджи опашката трябва да бъде с тегло, равняващо се на 5% от теглото на човек, за да бъде ефективна. Това означава, че дължината и теглото на устройството може да се изменя спрямо индивида, който ще я носи.

Устройството все още се разработва, като не се очаква скоро да бъде готово. Екипът се надява да добави повече изкуствени „мускули”, за да може опащката да реагира по-бързо и ефективно на човешкото движение.

Преди две години учените демонстрираха прототип на опашката за първи път.

„Заинтересовани сме за колаборация с медицински екипи, за да изследваме ефекта от носенето на това от хора с нарушен баланс”, казва Сараиджи.

Boston Dynamics показа първия си комерсиален роботКомпанията за роботика Boston Dynamics показа първия си комерсиален елетрически робот на специално събитие

Освен за хора, които имат проблеми, нарушаващи баланса и движението им, опашката може да се използва и от по-възрастни потребители за допълнителна подкрепа на работа или при вдигането на нещо тежко.

Опашката има потенциал и от развлекателна гледна точка и по-конректно в комбинация с виртуална реалност. Така например опашката може да се използва за игра или някакво друго начинание, облечено във виртуална реалност.

През последните години Япония се превърна в световен лидер в бума на технологиите, предназначени за носене.

Логично Токио беше домакин на Wearable Expo през 2015 г., което е най-голямото подобно събитие в света, където могат да се видят всякакви чудатости – от електронни ръкавици до електронно кимоно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg