100-годишна костенурка от Галапагоските острови се оттегля в заслужена пенсия, след като помогна за спасяването на своя застрашен вид, създавайки около 800 бебета.

Преди време Диего е една от последните две мъжки гигантски костенурки от вида Chelonoidis hoodensis на остров Еспаньола, който е част от архипелага на Галапагоските острови.

Преди около половин век обаче в център за развъждане на съседен остров стартира програма с останалите последни 12 женски костенурки от вида, като оттогава на Еспаньола са върнати около 2 000 костенурки, информира AFP.

Диего е баща на 800 от тях, или на около 40% от всичките.

Въпреки огромната си полова мощ, Диего дори не е на първо място по този показател. Според The New York Times друга костенурка на име E5 е баща на останалите 60% от бебетата. Трета мъжка костенурка също е включена в програмата, но тя така и не става баща.

Диего, който преди да бъде включен в програмата през 70-те години на миналия век, прекарва 30 години в зоологическата градина в Сан Диего, Калифорния, в момента е под карантина и скоро ще бъде пуснат обратно на остров Еспаньола, според BBC.

“Той има огромен принос за продължаването на рода, чиито представители връщаме на острова,” казва Хорхе Карион, директор на Galapagos National Parks. “Чувстваме се щастливи, че можем да върнем тази костенурка в естествената й среда.”