Британската монархия не е първата в Европа, която се сблъсква с въпроси около личните кариери на височайшите кралски особи.

Английската кралица трябваше да проведе "кризисни преговори" в началото на тази седмица относно "новата прогресивна роля", която принц Хари и неговата съпруга Меган Маркъл искат да поемат. Тя включва това те да генерират собствени доходи, докато в същото време продължават да подкрепят кралицата.

Европейските кралски семейства датират от векове. През годините някои височайши кралски особи успешно преминаха към модерния начин на живот, в който имат работа, докато други бяха принудени да се откажат от титлите си или пък бяха обвинени в това, че използват кралската марка за собствена облага, пише BBC.

Правилата относно кралските титли и задължения варират в Европа. Тук е важно да се спомене, че херцогът и херцогинята на Съсекс имат статут на глобални знаменитости, който не се споделя от техните колеги от другите европейски монархии.

„Работещият модел“ в Нидерландия

Снимка: Кралско семейство на Нидерландия

Нидерландия е описвана като успешен пример за това как височайши кралски особи могат да работят.

Братът на краля - принц Константейн Орански, и неговата съпруга прицеса Лаурентин работят.

"Те са се съгласили като условие да имат живот извън монархията, че когато короната има нужда от тях, може да се наложи да оставят всичко друго. Когато вършат своята работа, пък трябва да поддържат връзка с краля, за да го уведомяват за своите планове," казва нидерландският кралски репортер Рик Евърс.

Двамата работят за мозъчен търст, занимаващ се с глобалната политика, както и на непълен работен ден към нидерландското министерство на външните работи. Принц Константейн рядко присъства на публични събитие като член на нидерландското кралско семейство.

Неговият по-възрастен брат - принц Йохан Фризо, също е работил. След като получава инженерна диплома в сферата на въздухоплавателната техника, той започва работа в компания за обогатяване на уран. Принцът умира през 2012 г., след като е затрупан от лавина по време на ски в Австрийските Алпи.

Кралските особи, които работят в частния сектор в Нидерландия, не получават издръжката, която се полага на кралското семейство по конституция.

Крал Вилем-Александър, междувременно, все още работи като втори пилот на чартърни пътнически полети на авиокомпанията KLM - нещо, което той описва по-скоро като сериозно хоби, отколкото като работа.

Скандалната норвежка принцеса

В Норвегия принцеса Марта Луиза - най-голямото дете на норвежкия крал Харалд V, се отказа от кралския си статут, след като се омъжи през 2002 г. и искаше да гради собствена кариера.

Тя обаче беше обвинена в това, че експлоатира титлата си с цел лична облага.

Заедно със своя приятел, шаман на име Дурек Верет, през миналата година тя организира семинари под името "Принцесата и шаманът".

След като беше разкритикувана, тя се извини и каза, че няма да използва кралската си титла при бъдещите си бизнес начинания.

"Това беше грешка и разбирам, че е провокиращо, когато титлата принцеса е използвана по този начин," написа тя в Instagram.

"Дискусиите са нещо, което приех сериозно и след консултация с моето семейство разбрах, че е най-добре да внеса известни промени."

Като част от тези промяна, тя си създаде нов профил в Instagram, който е свързан с нейната работа и където няма да използва титлата си.

"Аз съм просто Марта Луиза. Нека изследваме живота и се впуснем заедно в приключения," написа тя в първия си пост.

Въпреки скандалите и загубата на височайшия си статут, според кралския наблюдател Джеймс Тейлър, тя продължава да се появява със семейството си на определени публични събития.

"Тя понесе доста критики, но същевременно продължава да бъде част от семейния кръг," казва той.

Шведският кариерист

Снимка: YouTube

Съпругът на принцеса Маделин - най-малкото дете на шведския крал, избра да не приема кралска титла след тяхната сватба, за да може да продължи с професионалните си ангажименти.

"Когато двамата сключиха брак през 2013 г., кралят му позволи да приеме кралска титла, но той отказа, защото искаше да бъде независим и да изкарва сам парите си," казва експертът по шведското кралско семейство Роджър Лундгрен.

Кристофър О‘Нийл, който има британски и американски паспорт, продължава да работи като финансист, докато съпругата му изпълнява кралските си задължения, свързани с различни фондации. Той се появява заедно с кралското семейство при важни събития.

Според Лундгрен О‘Нийл не е бил критикуван в Швеция заради това, че продължава да работи и не е приел кралска титла. Ако О‘Нийл беше приел титлата и продължаваше да работи като финасист, "тогава щеше да има много проблеми ".

Децата на принцеса Маделин и О‘Нийл също се очаква да работят в бъдеще, след като като през миналата година кралят лиши петима от своите внуци от кралски статут.

Петте деца ще продължат да бъдат членове на кралското семейство, но към тях няма да се обръщат като неговото или нейно кралско височество и те няма да имат достъп до средствата на данъкоплатците.

Преките наследници на трона – най-голямото дете на краля - престолонаследницата Виктория и двете й деца, не бяха засегнати от решението.

Испанската херцогиня, която изгуби титлата си

Снимка: YouTube

Смята се, че испанската инфанта Кристина е първият член на испанското кралско семейство, който работи на заплата.

Нейният баща й дава титлата херцогиня на Палма де Майорка при брака й през 1997 г. с бившия хандбалист Иняки Урдангарин.

Нейният брат - испанския крал Фелипе VI, обаче я лиши от титлата херцогиня през 2015 г., докато тя се подготвяше да се изправи пред съда по дело за измама с участието на нейния съпруг.

Инфанта Кристина беше оправдана, но Урдангарин беше осъден през 2017 г. за това, че неправомерно е източил милиони евро чрез своята спортна фондация. Той също така се превърна в първия член на испанското кралско семейство, който отива в затвора.

Инфантата, която се мести в Женева през 2013 г., в последните години работи за благотворителна фондация, управлявана от La Caixa bank и за Фондацията Ага Хан.

Тя не изпълнява кралски задължения и никога не се появява на публични събития с кралското семейство, казва Лундгрен.