За да се облекчи водният режим в Перник, ще бъде доставена вода от язовир "Белмекен", като ще бъде ползвана инфраструктурата на "Софийска вода". Това стана ясно на извънредна среща при премиера Бойко Борисов тази сутрин, на която министри и кметовете на София и Перник обсъдиха проекти за решаване на водната криза в Перник.

При така предложения режим за подаване на вода, за Перник ще бъдат доставяни по 300 литра в секунда, каза премиерът Борисов в началото на срещата и даде дума, че това няма да наруши водоподаването на София.

Още преди два месеца НЕК е започнала да отбива част от водите на "Белмекен" към "Бели Искър", съобщи след срещата министърът на икономиката Емил Караниколов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че за да се реализира това предложение, трябва да има решение на Столичния общински съвет. За целта още в понеделник на извънредно заседание се събира ресорната комисия към съвета, съобщава БТА.

Цената на водата в Перник няма да се вдига. За да се случи това водоподаване, ще трябва да се изгради връзка от Мало Бучино до Перник, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Новият тръбопровод няма да минава под частни земи и така няма да се налага отчуждаване. За да заработи съоръжението и да доставя по 700 хил. куб.м вода месечно, ще са нужни 25 милиона лева и 40 дни за строителни дейности, които могат да започнат веднага при 24-часов режим.

Проектът предвижда специална система, която ще позволи вода по новото съоръжение да минава в двете посоки. Така ще има алтернативно трасе и към София.

От 1 януари 2020: Вдигат цената на водатаОкончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.


На бизнеса в Перник е предложена алтернатива - язовир, който се намира съвсем близо, като отново ще бъде изградено трасе. Лабораторни изследвания ще покажат дали тази вода е годна за промишлени нужди.

От "Софийска вода" увериха, че преминаването на допълнителните количества и отвеждането им към Перник няма да се отрази по никакъв начин на водоподаването в столицата.

От 1993 до 2019 г. подобно пренасочване на вода е правено много пъти, каза новият екоминистър Емил Димитров и беше категоричен, че няма опасения да се влоши водоподаването към столицата.

Кметът на Перник Станислав Владимиров посочи, че с това решение ще се успокоят жителите на Перник, а и в дългосрочен план районът няма да бъде изправян пред такива изпитания.

Подмяна на тръби в града заради големите загуби продължава. Мерките за ограничаване на ползването от яз. "Студена" не дават достатъчен резултат.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова оповести, че ще започва работа и по проект за резервен водоизточник за София. Работи се за алтернативно трасе за снабдяване от язовир "Огняново", като трябва да се изгради 20 км водопровод.

Премиерът Бойко Борисов посочи по време на срещата, че са обследвани варианти вода да се вади и от пещери, но съществува голям риск от екокатастрофа. "Трябва да се мисли как дългосрочно водата да се опази. Нашето отношение в България е все едно тя е даденост, зимно време не се спират чешмите, за да не замръзват", бяха думите на Борисов.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи, че се работи усилено за решаване на проблема с водоподаването в района на Шумен.

По повод реакция на предприятията от рециклиращата индустрия, премиерът Бойко Борисов увери, че не се обмисля забрана за вноса на дрехи втора употреба.

Изземва се пепелината от ТЕЦ-овете, за да се види какво е горено там, каза Борисов. Той обяви, че много институции, сред които МВР, ДАНС и митниците работят за пресичане на евентуален незаконен внос на отпадъци.

В Бобовдол е разпоредена проверка от главния прокурор, такива има и на други места в страната, припомни Емил Димитров. И поясни, че понеже имало проблем, затова се наложило да отиде в града. Опасни отпадъци не били намерени. Имало само незавършена процедура, за която е даден срок от три месеца. Ако правилата не бъдат спазени, ще следват принудителни мерки, категоричен беше Димитров.

Въздухът в Перник тези дни се е подобрил, каза кметът Станислав Владимиров и поиска още една станция за измерване в града. В София в последните часове превишаване на допустимите граници за замърсяване не е отчетено, каза Йорданка Фандъкова.