Италианската династия зад марката Nutella се очаква да получи 642 млн. евро (714 млн. долара) дивидент от основната си холдингова кампания, според уведомления до регулаторните органи.

Компанията обяви 928.6 млн. евро печалба за финансовата година, приключила през август, което представлява увеличение от над една четвърт, в сравнение с предходните 12 месеца.

Дивиденти от подобен мащаб направиха фамилията Фереро 25-ата най-богата в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Богатството на най-богатите фамилии, като Уолтън, Кох и Уъртхаймер, скача през последното десетилетие.

В този период фамилията Фереро е одобрила дивиденти на стойност над 2 млрд. евро.

Печалбата на управляваната от семейство Фереро компания почти се е удвоила от 2008 г. насам. Компанията осъществи някои придобивания, за да разшири присъствието си в САЩ и да увеличи продуктовата си гама. .

Фамилията управлява парите си чрез базираната в Монако Fedesa, която се занимава с инвестиции в ценни книжа, кредити, дялови инвестиции, рискови капитали и хедфондове.

Fedesa има и клон в Сингапур. Освен това фамилията има инвестиционна компания в Люксембург на име Teseo Capital, която се занимава с алтернативни активи и агробизнес.

Храни, които трябва да ядете само на определени местаЗа да усетите автентичния вкус...

Богатството на фамилията Фереро води началото си от магазин за сладкарски изделия в Северна Италия, който използвал лешници като начин за компенсиране на недостига на какао.

Магазинът прераства в компания за сладкарски изделия, която отваря заводи и офиси в чужбина след Втората световна война. Компанията пуска марките Nutella и Kinder през 60-те години, а след това разширява дейността си с продукти, като Tic Tac и Ferrero Rocher.

Бизнесът в момента се оценява на 32.4 млрд. долара от индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е собственост на членовете на фамилията, макар отделните дялове да не са известни.

Джовани Фереро - внук на основателя Пиетро, притежава контролен пакет в холдинговата компания, на която е изпълнителен председател.