Личният автомобил на принцеса Даяна – тюркоазеният Audi 80 Cabriolet от 1994 г. – ще бъде продаден на 28 март тази година по време на изложението за класически автомобили Practical Classics Classic Car & Restoration Show в Бирмингам, Великобритания.

Приживе уелската принцеса често попадаше в обективите на папараците именно в тази кола.

За почитателите на кралското семейство возилото е още по-ценно, тъй като в него са се возили наследникът на британския престол принц Чарлз и неговите деца.

Преди време германската компания призна, че след като Даяна се качва зад волана на този модел, продажбите му в цял свят са се увеличили двойно.

След смъртта на лейди Даяна кабриолетът беше придобит от английския политически анализатор и телевизионен водещ Иън Кемпбъл Дейл.

Возилото на няколко пъти преминава в колекциите на други собственици. Въпреки честата смяна, кабриолетът общо е изминал само 34.5 хил. км и се намира в прекрасно състояние.

По предварителни оценки колата на принцеса Ди ще бъде продадена на цена от 35 000 до 40 000 британски лири (41.5 – 47.4 хил. евро), което ще я превърне в един от най-скъпите Audi 80 Cabriolet.

За новия японски император ще бъде създадена особена ToyotaАвтомобилът с цена 200 000 долара ще бъде снабден с хибридна трансмисия

Това е страхотен автомобил, който е запомнен от мнозина сред нас в момент, когато принцесата беше в пика на своята популярност, споделя специалистът по класически автомобили Саймън Лангсдейл.

Audi 80 Cabriolet върви с 2.3-литров двигател, 133 к.с., и 186 Нм въртящ момент. С агрегата се труди четиристепенна автоматична скоростна кутия.

За първи път кабриолетът на принцеса Даяна беше даден на търг през 2016 г. Тогава наддаващите оцениха автомобила на 50 000 – 60 000 британски лири (59.2 – 71 хил. евро).