Отдавна се знае, че физическите упражнения облекчават симптомите на депресията. Бягането, йогата и медитацията са занимания, които доказано помагат на хората да се чувстват емоционално и ментално по-добре.

Дали да не добавим още нещо към списъка? Да! Това е вдигането на тежести.

Според проучване, ръководено от Брет Гордън от Университета в Лимерик, вдигането на тежести и други форми на такъв тип упражнения значително понижават риска от депресия.

След като анализира 33 случайно избрани изследвания, в които са взели участие над 2000 мъже и жени, трениращи с тежести, Гордън установява, че повечето от реципиентите са показали по-слаби симптоми на депресивно състояние.

Дори и да постигнат съвсем лека промяна във физическата си форма, участниците в изследванията са се чувствали по-добре емоционално и ментално.

Гордън е открил, че тези хора са доловили подобряване на настроението си и повишен интерес към физическите занимания. Намаляло е усещането им, че животът е безсмислен.

Според учения има още един елемент, който допринася за здравословното състояние на хората, които тренират с вдигане на тежести. Това е социалната подкрепа по време на тренировките.

Официално: спортът ни прави по-щастливи от паритеУчените също така са открили, че спортовете, които включват общуване с други хора, като например отборните, могат да имат по-положителен ефект върху психическото здраве на човек, отколкото другите спортове

Най-добрият съвет на Гордън е да започнем да тренираме и да се стремим да постигнем поне влизане в здравословните норми, очертани от Световната здравна организация.

Следващия път, когато отидете в залата, добавете към комплекса от упражнения и вдигане на тежести. Ще се изненадате колко добре ще се отрази това върху настроението ви.