Поглеждайки назад, 2019 г. може да се определи като сравнително трудна за архитектурата.

През май неподражаемият архитект И. М. Пей почина на 102-годишна възраст. Два месеца по–късно ни напусна и аржентинският архитект Сесар Пели.

Не трябва да забравяме и пожарът, който изгори до основи катедралата Нотр-Дам.

И все пак архитектурата е нещо, което правим с визия за бъдещето. Днес, докато все още се стремим да достигнем небето с по-високи и по-впечатляващи сгради, фокусът се стеснява и върху проектирането на екологични структури и по-достъпните жилища в големите градски анклави.

Повтаряйки философията на Уинстън Чърчил, когато той заявява: „Ние оформяме нашите сгради и след това нашите сгради оформят нас“, това са тенденциите, които ще ни преведат през 21 век.

В крайна сметка обаче, архитектурата е среда, която трябва да се изживява не чрез двуизмерно описание, а виждайки я в ежедневието.

Точно затова очакваме и излизането на тези забележителни сгради, като дори не можем да си представим колко по-различен би бил пейзажът без тях, докато не ги видим.

Ето най-очакваните сгради през 2020 г.:

Opus от Zaha Hadid Architects (Дубай, ОАЕ)

През последните две десетилетия Дубай се превърна във виртуална площадка за архитекти, които искат да поставят най-смелите си мечти на изпитание.

Но може би никой архитект не е изследвал потенциалната крива на ъгъла повече от покойната Заха Хадид. Архитектурната й компания Zaha Hadid Architects скоро ще завърши сграда, която със сигурност ще се открои на фона на градския пейзаж.

Opus, както се нарича тя, ще разполага с хотел, 12 ресторанта, бар на покрива и 5 200 квадратни метра офис пространство. Структурата има зееща дупка в средата си, продължаваща дългогодишната традиция на бюрото да проектира обекти, които сякаш танцуват с гравитацията и пространството.

Central Park Tower от Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (Ню Йорк, САЩ)

Проектирането на небостъргач в Ню Йорк е голямо предизвикателство. Комбинацията от архитектурна история, съчетана с огромния пешеходен трафик, минаващ покрай (и летящ над) сгради в Голямата ябълка, прави присъствието му жизненоважна част от идентичността на града.

Планиран да бъде завършен през 2020 г., Central Park Tower ще е висок шокиращите 472 метра, което го превръща във втория най-висок небостъргач в Съединените щати и Западното полукълбо (след Световния търговски център), 15-ата най-висока сграда в света, както и най-високата жилищна сграда на планетата.

UNIC от MAD Architects (Париж, Франция)

Париж е град, потопен в класическата архитектура. Но това ще се промени, когато сградата UNIC на MAD Architects бъде завършена през 2020 г. Жилищната структура ще бъде разположена в зеленината на парка на Мартин Лутър Кинг и има за цел да размие границата между строителство и природа.

13-етажната сграда е достатъчно висока, така че на последните етажи собствениците на жилища да имат ясни гледки към Айфеловата кула (разположена на югозапад от нея).

Музей M + от Herzog & de Meuron (Хонконг)

Herzog & de Meuron изгради силна репутация в дизайна на емблематични структури след основаването им в края на 70-те години. А най-новият им проект - Музеят на М + в Хонконг, обещава да счупи рекордите.

Структурата, в която ще се помещава музей за визуално изкуство, дизайн и архитектура, представящ развитието на Хонконг от миналия век до този, ще разполага с вид и усещане, различаващи ке от повечето музеи на планетата.

Голяма част от това ще се дължи на екстериора, който щее облечен в LED светлини. Включени по всяко време на денонощието, те ще позволят да се проектират произведения на изкуството пред публика извън интериора на музея.

Детска градина от MAD Architects (Пекин, Китай)

Може би никоя друга сграда, завършена през 2020 г., няма да съчетае по-добре дизайна на ново със старо. Базираната в Пекин MAD Architects създаде пространство, запазило историческата среда, като същевременно добави модерна адаптация на открита детска площадка.

Скоро 400 деца ще могат свободно да играят по вълнообразните склонове на тази красиво проектирана площадка на покрива и ще докажат, че училищата са място за безгранична креативност и свобода.

Vista Tower от Studio Gang (Чикаго, САЩ)

Жана Ганг - основател и ръководител на Studio Gang, е архитект, чиито дизайни внасят естествено чудо в градския пейзаж. И предстоящата серия небостъргачи доказва още веднъж способността на експерта да добавя определяща характеристика към всеки силует.

Vista Tower, както се нарича проектът, ще бъде разположен по протежение на река Чикаго и в непосредствена близост до Shore Drive - една от основните градски оси на града. Проектът, който ще струва приблизително 1 милиард долара, ще бъде третият най-висок небостъргач в Чикаго.

В долната част на сградата ще се помещава хотел, а етажите 13–93 ще са изцяло жилищни. И все пак, подобно на другите дизайни на Gang, Vista не е създадена само за онези, които ще живеят зад нейните стени, но и за хората, които минават покрай нея всеки ден.

The Factory от OMA (Манчестър, Великобритания)

Когато The Factory бъде завършена по-късно през тази година, тя ще бъде първата по рода си обществена сграда на ОМА в Обединеното кралство, която е допринесла с такива структури, като Централната библиотека в Сиатъл, Каса да Мусика в Португалия и посолството на Холандия в Берлин.

След като победи други големи фирми в международен конкурс, дизайнът на OMA ще служи за нов дом на Международния фестивал в Манчестър (MIF) и като целогодишно място за концерти и изкуство.