Стресовите контролни пунктове за сигурност и претъпканите чакални остават в миналото. Или поне на новите летища, чийто дизайн е поверен на най-добрите и иновативни архитектурни фирми.

Компаниите на Норман Фостър, Заха Хадид, Сесар Пели и Моше Сафди придават нови измерения на аеропортите и залагат на екологични чисти дизайни, гъвкави структури, много простор и красота.

Вижте новите футуристични летища, които ще направят престоя до полета ви не досадно чакане, а истинска наслада:

Ilan and Asaf Ramon International Airport (Израел)

Това модерно летище е мираж в средата на пустинята Негев извън Ейлат, Израел. Сградата за 473.5 милиона долара, дело на Amir Mann-Ami Shinar Architects и Moshe Tzur Architects, е същински оазис.

Тук ще намерите облени в слънце дворове, прозорци от пода до тавана и екстериор с бели алуминиеви панели, които отразяват лъчите.

Летище Истанбул (Турция)

Наскоро откритото летище в Истанбул е вдъхновено от историята и културата на града. То е по дизайн на лондонската фирма Grimshaw и разполага с 30 автоматизирани гишета за паспортен контрол, както и един най-големите безмитни търговски комплекси в света - на площ от 53 хил. кв. м.

Сградата е вдъхновена от Босфора, а размерът й е колкото девет футболни игрища... Контролната кула прилича на лале (националното цвете на Турция).

Beijing Daxing International Airport (Китай)

Най-новото летище в Пекин - второто в града, може да се похвали с пътнически терминал от 700 000 квадратни метра и ще обслужва 45 милиона пътници.

Архитектурата (дело на студиото на Заха Хадид) е зашеметяваща - шест радиални форми се движат около централната зона. Идеята е заимствана от стила на традиционната китайска архитектура - с "въртене около двор".

Според изчисленията пътниците могат да преминават безпроблемно от една зона в друга, като могат да стигат до всеки от 79-те "портала" средно за по 8 минути.

Singapore Changi Airport, Сингапур

Safdie Architects - компанията, която стои зад Marina Bay Sands Singapore, създаде уникалната визия на летището в Чанги. Основният акцент е Jewel Changi - революционен градински терминал с най-високия вътрешен водопад в света, падащ от върха на стоманения купол на тороидалната структура.

Тук ще намерите още оранжерия със зелени стени, огромен градински комплекс, пешеходни пътеки, детски площадки и топиарии. Освен това има 280 магазина, ресторанти и хотел.

Chicago O'Hare International Airport, Илинойс, САЩ

Studio Gang спечели проекта в конкуренция с имена, като Сантяго Калатрава и Норман Фостър, за разширението на летището, което се оценява на 8.5 милиарда долара.

Новият терминал има скелетна, извънземна фасада, очертана като река Чикаго. Атриумът ще бъде изпълен с растения, таваните ще са от естествено дърво и огромни прозорци.

Международно летище Луи Армстронг в Ню Орлиънс (Луизиана)

Pelli Clarke Pelli Architects е фирмата, която застава зад проекта The New MSYY - терминала за 1.1 милиарда долара, който ще е готов тази есен. Проектът включва 35 гейта и триетажен атриум, но впечатляващото тук са детайлите - дизайнът е вдъхновен от извивките по делтата на река Мисисипи.

Тук ще има още място за сценични прояви и джаз градина за музика на живо.