Една от най-изолираните точки на света влезе в 21-и век в събота, когато британският остров Света Елена, дом на „най-безполезното летище в света“, прие първия си пътнически самолет, предава Reuters.

След като първият самолет от Йоханесбург се приземи на неприветливия вулканичен остров насред Южния Атлантик, любителите на пътешествията и историята на борда избухнаха в аплодисменти и радостни възгласи.

„Никога не съм била по-развълнувана в живота си“, каза Либи Уейр-Брийн, британски тур оператор, който превозва туристи до острова, на 1900 км западно от Ангола в Африка, в последните 12 години.
Тя пристигнала в Южна Африка от Шотландия специално, за да бъде в самолета, и се просълзила, когато той кацнал на забележителната писта край скалите. „Никога не съм смятала, че ще доживея този ден“, допълни Уейр-Брийн.

Остров Света Елена, който е британска колония от 1658 г., е най-известен като мястото на заточението на френския император Наполеон Бонапарт. Неговите 4500 жители вероятно също са си мислели, че този ден никога няма да дойде.

От 30-те години на миналия век се говори за построяването на летище на остров Света Елена. Най-доброто място, едно от малкото равни пространства на скалистия остров, беше изключено заради намиращия се наблизо хабитат на дъждосвирци, застрашен вид птица.

Летището на новото място, в долина, запълнена с осем милиона кубически метра скали, премина през множество препятствия и забавяния, а разходите нараснаха до 285 млн. паунда за ужас на британското правителство.

Пистата и терминалът бяха завършени през 2016 г., но официалното откриване беше отложено за още една година, след като тестовите полети бяха възпрепятствани от неприятния насрещен вятър и това ги направи опасни за използване от големи самолети.

На фона на строгите икономии във Великобритания медиите в Лондон бързо определиха летището като „най-безполезното в света“ с цена от над 60 000 паунда за всеки Светец, както са известни жителите на острова.

Преди откриването на летището, което ще приема ежеседмични полети от и към южноафриканската търговска столица, единственият начин за достигане до Света Елена беше петдневно пътуване от Кейп Таун на борда на британския пощенски кораб RMS „Света Елена“.

Самолетът в събота можеше да побере 100 души, но на борда имаше само 68 заради ограниченията за теглото. Рискът от насрещния вятър ограничава размера на самолетите и броя на пътниците, така че очакваният разцвет на туризма вероятно няма да се осъществи.

Капацитетът на хотелите нарасна в последните няколко години от едва няколко десетки стаи до над сто, но при максимални 3500 посетители на година островът вероятно няма да възвърне помощта от 53 млн. паунда, която получава всяка година от Лондон.

Наред със старата къща на Наполеон, Лонгууд, и гробище с останките на някои от 6000-те африкански пленници, изпратени тук от британците по време на Англо-бурските войни в Южна Африка, Света Елена предлага възможности за водолазно гмуркане и разходка сред девствена природа.