Промените в ежедневието, навиците или начина на живот могат да повлияят негативно на вашето здраве.

Едно от най-важните неща, с които не трябва да правите компромис, е да си набавяте достатъчно количество сън. Той е необходим, за да се радвате на щастлив и здрав живот.

За съжаление обаче, при много хора това е голям проблем и в тези случаи те се обръщат към лекарствата, за да заспят. Но дали не е по-добре да потърсите естествени средства за сън?

Ето няколко от тях:

1. Магнезий

Магнезият се смята за едно от най-простите и естествени средства за сън. Той се свързва с невротрансмитерните рецептори, за да успокои, да понижи нивата на стрес и да ви помогне да се отпуснете.

2. 5-HTP

Известен е също като L-5 хидрокситриптофан, това е естествен химикал в тялото ви. Консумацията на храни с високо съдържание на триптофан, като ядки, семена, тофу, боб и овес и т.н., може да ви помогне да се почувствате сънливи, както и за по-дълбокия и дълъг сън.

3. L-теанин

Това е аминокиселина, предизвикваща съня, която се намира естествено в листата на чая. Тя повишава нивата на серотонин и допамин, като същевременно намалява нивата на химикалите, свързани със стрес и тревожност.

Плюс това, тази аминокиселина активира освобождаването на алфа мозъчните вълни - те присъстват по време на REM съня (най-дълбоката фаза) и насърчават релаксацията.

4. Кава

Растението кава се използва за облекчаване на симптомите на тревожност, стрес и помага да се отпуснете. То съдържа съединения, наречени кавалактони, които се свързват с различни невротрансмитери, за да намалят мозъчната активност и да предизвикат сънливост.

5. Пасифлора

Той е най-силното помощно средство за облекчаване на симптомите на тревожност и предизвиква усещане за спокойствие, което помага да имате по-добър сън.

6. Валериан

Това е хранителна добавка, която се използва отдавна при нарушения на съня, като безсъние и нервност. Коренът на валериана може да ви помогне да спите по-добре, като повишите нивата на гама-аминомаслената си киселина.

Този невротрансмитер намалява активността на невроните в мозъка, притиска централната нервна система и засилва сънливостта.

7. Мелатонин

Това е хормон, който се произвежда от епифизната жлеза в мозъка на човешкото тяло, както и в тялото на животните. Той играе водеща роля в регулирането на съня и циркадните ритми.

Мелатонинът, продаван на хапчета без рецепта, е синтетичен, но химически е същият като нещата, които прави човешкото тяло. Естественото производство на мелатонин се задейства от липсата на светлина, което позволява да се регулира вътрешният часовник на тялото.

8. Лавандула

Това естествено успокояващо средство играе ефективна роля за отпускане на нервната система. Лекарите все по-често използват лавандулата, за да помогнат за облекчаване на симптомите на безсъние и дори лекуват определени неврологични разстройства.

Ароматът на лавандула моментално успокоява и отпуска, затова и все по-често може да намерите козметични средства преди сън на основата на лавандула.

Ето още няколко естествени средства за борба с безсънието:

Пийте топло мляко с мед

Изключете изкуствените светлини

Вземете гореща вана

Пийте билков чай

Редуцирайте стреса с упражнения

Почетете книга