Щатските власти обявиха, че са открили най-дългия контрабанден тунел, намиран някога по границата с Мексико.

Тунелът е с дължина 1 313 м и е оборудван с асансьор, железопътни релси, дренажни и вентилационни системи и високоволтови електрически кабели.

Тунелът свързва промишлен обект в мексиканския град Тихуана с района на Сан Диего в Калифорния.

При откриването на тунела не са направени арести и няма намерени наркотици. Властите пък не обявиха кого подозират, че стои зад тунела.

В района обаче действа мексиканският картел Синалоа, описван от американските власти като една от най-големите организации за трафик на наркотици в света.

Нейният основател и дългогодишен лидер Хоакин "Ел Чапо" Гузман в момента излежава доживотна присъда в затвор в САЩ.

Тунелът е открит през август. Мексиканските власти са открили входа му, а разследващите органи в САЩ са го картографирали, преди да обявят новината тази седмица, информира BBC.

Средната дълбочина на тунела е 21 метра под земната повърхност, а самият тунел е с височина 170 см и широчина 60 см, според щатските митнически власти

. Засега не е ясно за колко време е построен.

"Качествената изработка и дължината на този конкретен тунел показва какви усилия са готови да положат международните престъпни организации, за да улеснят трансграничната контрабанда," заяви американският специален агент Кардел Моран в Сан Диего.

Луксозният живот на Ел Чапо, достоен за Пабло ЕскобарЕл Чапо имал ранчо във всеки мексикански щат и обичал да отскача до Макао, за да поиграе в казино, или до Швейцария, за да поработи върху себе си

Били са открити и няколкостотин чувала с пясък, блокиращи предполагаем предишен изход на тунела в промишлена зона на Сан Диего. Основният тунел имал незавършено разклонение.

От 2016 г. насам по границата на САЩ с Мексико са открити над 12 добре изработени тунела. Вторият най-дълъг тунел в САЩ, който беше открит в Сан Диего през 2014 г, беше с дължина 904 м.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп превърна в свой приоритет построяването на гранична стена, заявявайки, че е необходима в борбата с нелегалната имиграция и трафика на наркотици.

Според официални лица обаче по-голяма част от наркотици влизат в страната през законни места да достъп, скрити в частни автомобили или транспортни камиони, смесени с други стоки.