Летището в Дубай запазва титлата си на най-натовареното в света за международни полети за шеста поредна година.

Постижението е факт, въпреки че аеропортът затвори една от пистите си за ремонт през миналата година, а Boeing 737 Max все още е заземен.

Летището, което е дом Emirates, е посрещнало 86.4 милиона пътници през 2019 г., което е с 6 милиона повече от второто в класацията - лондонското Хийтроу, посочва Daily Mail.

Но това е спад с 3 процента, в сравнение с 2018 г., когато 89.1 милиона пътници са преминали през дубайския аеропорт.

По-слабите резултати се дължат на 45-дневно затваряне на южната му писта, фалита на индийската Jet Airways и заземяването на Boeing 737 Max.

Нискотарифното подразделение на Emirates - FlyDubai, разполага с доста самолети от този модел в своя флот.

Най-големият брой пътници, преминали през летището в Дубай, са от Индия - 11.9 милиона.

Саудитска Арабия държи второто място по този показател с 6.3 милиона, изпреварвайки Великобритания с 6.2 милиона пътници.

Броят на полетите, обработени от летището, също е спаднал, в сравнение миналата година, като е намалял с 8.6 на сто - до 373 261.

Обемът на обработените товари пада с 4.8 на сто, до 2.5 милиона тона.

На летището в Дубай са пристигнали рекордните 16.73 милиона пътници през 2019 г., което е с над 5.1% спрямо 2018 г., но далеч от 20-те милиона, които властите се надяват да приветстват тази година.

През последните няколко години бляскавият град-държава се бори с икономически спад, поведен от ключовите сектори недвижими имоти и туризъм.

Ръстът се забавя до 1.94 на сто през 2018 г., преди да се възстанови леко до 2.1 на сто през миналата година, според данни на правителството.

Това е най-голямата авиокомпания в света, но не превозва пътнициВсяка година тя превозва товари от около 15.7 млрд. тона

Дубай възлага големи надежди на световния търговски панаир Expo 2020, който отваря врати по-късно през тази година за период от шест месеца.

Най-натовареното летище в света, като цяло, е международното летище Hartsfield-Jackson в Атланта, САЩ.