Компаниите, които искат да получат средства от суверенния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност 300 млрд. долара и е един от най-влиятелните инвеститори в света, са открили, че това става по-лесно с наемането на бивша телевизионна продуцентка на риалити предавания от Сарасота, Флорида.

35-годишната Карла ДиБело се превърна в популярна фигура в инвестиционната сфера в Саудитска Арабия заради връзките си с Публичния инвестиционен фонд, известен още като PIF.

Тя помага на PIF в преговорите за сделка на стойност 445 млн. долара за закупуването на мажоритарен дял в английския футболен клуб Нюкасъл Юнайтед, казват хора, запознати с процеса.

Самата ДиБело пък е споделила пред познати, че участва в разговори във връзка със сделка за 15 млрд. долара с индийския бизнес конгломерат Reliance Industries Ltd.

Госпожица ДиБело също така е в близки отношения с шефа на саудитския фонд - 49-годишния Ясир ал-Румаян. Техните отношения будят притеснения у някои ръководители в PIF, които са разочаровани от вниманието, което той отделя на ДиБело в период, в който основните инвестиции на фонда не се справят добре, пише WSJ, позовавайки се на служители във фонда.

ДиБело помага на чуждестранни компании да получат достъп до високопоставени саудитски ръководители, понякога чрез официални бизнес срещи, а понякога и в по-непринудена обстановка, твърдят запознати с нейните практики.

ДиБело получава заплащане за ролята си в подобни сделки, обикновено от компанията, която търси инвестция от PIF или пък от други участници в потенциални сделки, като това често става чрез нейната компания CDB Advisory.

Миналата година ДиБело урежда в Ню Йорк рядка среща на Juul Labs Inc. с Румаян. След срещата не се стига до инвестиция в Juul, но тя, сама по себе си, е успех за ръководителя на компанията.

Бизнесмени по цял свят вече действат предпазливо по отношение на подобни посредници, на които се заплаща, за да използват лични връзки и да помагат за сключването на сделки. Някои виждат риск в това подобни плащания да нарушават щатските и европейските антикорупционни закони.

PIF се ръководи различно от много други международни компании за управление на средства, които обикновено вземат големи инвестиционни решения с комисия и одобряват сделки след вътрешен анализ на риска и консултации с адвокати.

PIF разполага с такива комисии и мениджъри по риска, но някои големи решения къде да се инвестира и с кой да се преговаря се вземат от Румаян или от неговия шеф - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, без да се разчита на съвет от страна на комисиите, казват бивши и настоящи служители на PIF

PIF е в основата на опитите на принца да реформира икономиката на страната, която до голяма степен е зависима от петрола. Той се опитва да използва парите от петрола, за да инвестира в нови индустрии, да диверцицифира паричните потоци и да създаде нови работни места.

ДиБело и Румаян, който е женен, демонстрират близки отношения, според хора, които ги познават или са ги виждали заедно. Те споделят страстта си към голфа и са забелязвани да вечерят заедно. Миналия октомври пък прекарват известно време само двамата на яхта по време на яхтено събитие.

По време на събитието, домакин на което е бил принц Мохамед, ДиБело се среща с бизнеслидери на мегаяхта, наета от Румаян.

ДиБело и нейна сътручничка на име Аманда Стейвли посрещат на яхтата главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон и шефа на Reliance Industries Мукеш Амбани. В последната вечер от събитието Румаян, ДиБело и Стейвли посещават яхтата на принц Мохамед за вечеря.

Скоро след това ДиБело започва да разказва на свои познати за това, че ролята й на съветник в PIF става все по-значима.

Адвокатът на ДиБело - Андрю Бретлър, казва, че това, че тя използва личните си връзки, за да осигурява безпрецедентен достъп до Румаян, не е вярно. Нейната компания “специализира в създаването на връзки между Близкия изток и Северна Америка и е участвала в сделки за над 250 млн. долара,” казва още той.

Госпожица ДиБело е близка със семейството на господин Румаян. Тя не е служител на PIF и никога не е получавала заплащане от PIF, допълва още Бретлър.

Според говорител на PIF ДиБело не е служител на фонда, не получава заплащане от него, а сделките на фонда се одобряват от комисия.

Самият Румаян е отказал коментар пред WSJ.

ДиБело, която години наред работи в развлекателната индустрия, почти няма опит в банкирането или в сключването на сделки и не изглежда да има висше образование.

В профила си в LinkedIn единствената форма на образование, която е посочила е, Сертификат по капиталови пазари, тридневен университетски курс. В профила й също така се казва, че е продавала застраховки на заможни клиенти.

ДиБело се оказва умела в създаването на контакти в света на бизнеса в Персийския залив. В регион, където рядко може да се види жена на ръководна позиция, тя успява да си създаде име, след като се запознава с друга успяла западна бизнесдама, работеща в региона - г-жа Стейвли.

Инвестицията в Uber

Румаян и принц Мохамед са приятели с основателя на Uber Technologies Inc. Травис Каланик. През 2016 г., след като обсъждат закупуването на дял за 1.5 млрд. долара в Uber, PIF увеличава инвестицията си до 3.5 млрд. долара, за да може Румаян да получи място в борда на директорите на Uber.

Делът на PIF в Uber в момента се оценява на около 3 млрд. долара.

Впоследствие PIF инвестира още 400 млн. долара в друг бизнес на Каланик на име CloudKitchens, с което му дават пазарна оценка от 5 млрд. долара.

През 2016 г. PIF се съгласява да стане най-големия инвеститор във фонда на Softbank - Vision Fund. Инвестициите на фонда на Softbank покачват пазарните оценки на редица компании, като приложението за разхождане на кучета Wag, които след това намаляват. Румаян се присъединява и към борда на директорите на SoftBank.

Година след инвестициите си в Uber и SoftBank, от PIF все още не знаели точната стойност активите си заради правени години наред счетоводни пропуски, информира WSJ през 2017. По онова време те изчислявали стойността на активите на между 180 и 300 млрд. долара.

През годините PIF наема опитни финансови мениджъри от чужбина на ръководни постове, но много от тях напускат, след като разбират, че нямат никаква власт да вземат решения и че PIF не се управлява по стандартите, които са очаквали.

Връзките на г-ца ДиБело

Връзките на ДиБело със Саудитска Арабия се простират повече от две десетилетия назад до съсед в затворения жилищен комплекс в Сарасота, където тя израства.

Наблизо в Сарасота била къщата на Есам Газауи - паричен мениджър на членове на кралското семейство. Като тийнейджър ДиБело се сприятелява с дъщерята на Газауи.

Газауи напуска Флорида в посока Саудитска Арабия малко преди терористичните атаки от 11 септември 2011 г. Щатските власти впоследствие научават, че двама от нападателите са прекарали известно време в къщата на Газауи, докато бил на курс за летци.

ДиБело се мести в Лос Анджелис, където работи за продуцентска компания в развлекателната индустрия. Когато е на около 21 г., тя е наета за асистент на казино магната Стив Уин.

“Все още определям годините, в които работех за Стив Уин, като моето безплатно обучение в Харвард. Това беше най-доброто бизнес образование, което можех да получа,” казва ДиБело.

В Лос Анджелис тя работи и за филмов продуцент, а след това участва в продуцирането на популярното риалити предаване Keeping Up with the Kardashians. ДиБело е говорила публично за приятелството си с Ким Кардашиян, която определя като една от “най-добрите си приятелки.”

Според източник, близък до семейство Кардашиян, Ким Кардашия и ДиБело вече не поддържат отношения редовно.

След като работи по филмов фестивал в Дубай през 2005 г., ДиБело започва да прекарва повече време в Персийския залив, а Саудитска Арабия посещава от 2014 г.

Тя основава собствена компания на име CDB през 2013 г. - годината, в която напуска риалити предаването за семейство Кардашиян.

През 2016 г. ДиБело и Крис Дженър - майката на Ким Кардашиян, се появяват заедно в Дубай, за да обявят откриването на нов клон на Legacy Business School, университет с централа Trump Tower в Ню Йорк. От WSJ не са могили да установят дали този клон отваря въобще.

През последната година ДиБело засилва публичното си присъствие в кралството. Тя участва в продуцирането на документален филм за състезанието с електромобили Formula E, на което Саудитска Арабия е домакин. Качва дори снимка в Instagram, на която позира с принц Мохамед.

В началото на миналата година, когато се появява в офиса на PIF, за да предложи сделката за Нюкасъл Юнайтед, двама от участниците в преговорите споделят, че нямат представа как се е сдобила с достъп. Техен началник им казал, че Румаян иска да се срещнат с нея.

ДиБело им казва, че собственикът на Нюкасъл иска да продаде отбора и че тя и г-жа Стейвли искат да сключат сделка, при която Саудитска Арабия да предостави парите и че двете жени ще имат роля в управлението на бизнеса срещу заплащане и ще получат дял в него.

Миналия месец WSJ писа, че сделката е била близо до сключване и че Стейвли планирала да купи 10% от клуба, ако сделката бъде финализирана. От WSJ не установяват как ДиБело е щяла да бъде възнаградена.