Ски курорт във френските Пиренеи прибегна до радикални мерки, за да осигури сняг по пистите, на фона на необичайно топлата зима в региона.

Местният общински съвет в близост до курорта Банер дьо Лушон осигури хеликоптер, който да свали 50 тона сняг от върховете на планината до ски съоръженията, пише Daily Mail.

Температурите в пиренейските зимни курорти се повишиха до 10 градуса по Целзий през последната седмица и разтопиха цялата снежна покривка по пистите.

Местните хотелиери и ресторантьори се опасяват, че ще останат без клиенти точно в разгара на зимния сезон.

Хеликоптерът е пренесъл достатъчно сняг, за да бъдат покрити по-ниските писти за деца и начинаещи. Цената на услугата е малко над 4000 евро.

"Наясно сме, че няма как да покрием всичко, но пренесеното количество сняг е достатъчно, за да осигури работата на голяма част от съоръженията", казва председетателят на общинския съвет Херве Пуно.

По думите ѝ това гарантира и запазването на 80 работни места, които иначе биха били съкратени до натрупването на нова снежна покривка.

Еколозите в Лушон обаче протестираха срещу действията на местната управа. Според тях пренасянето на сняг с хеликоптер генерира вредни въглеродни емисии и замърсява природата.

Високите температури във френските пиренейски и алпийски курорти предизвикаха сериозни притеснения за бъдещето на ски индустрията в страната.

Местните туроператори се надяват, че в следващите няколко години ефектите от глобалното затопляне няма да се засилят, защото биха нанесли съкрушителен удар върху зимния туризъм.