Китай обяви, че ще намали основния лихвен процент, на база на който се изчисляват лихвите по кредитите в страната.

По този начин институцията ще се опита да стимулира икономиката, която търпи серизони щети заради епидемията от смъртоносния коронавирус, пише Kredit.bg.

В четвъртък (20 февруари) Китайската народна банка понижи базовата лихва по едногодишните кредити от 4.15 на 4.05 на сто, а тази по петгодишните – от 4.8% на 4.75%.

Това е първото понижение на лихвения бенчмарк от октомври миналата година насам. Той се начислява по заемите на най-платежоспособните клиенти.

В началото на седмицата финансовият регулатор понижи и лихвите по едногодишните заеми, които отпуска на финансовите инстуции, от 3.25% на 3.15%.

Решението на централните банкери в Поднебесната империя идва на фона на икономическото забавяне, което се наблюдава в страната. Епидемията от коронавируса, която избухна в провинция Хубей, принуди много от местните компании, включително и тези от останалите части на страната, да свият производството си, тъй като ограниченията за пътуване и карантината не позволиха на служителите им да стигнат до работните си места.

Някои компании нарочно посъветваха работниците си да си останат вкъщи, за да избегнат риска от разпространение на заразата.

Анализаторите обаче са на мнение, че действията на централната банка няма да могат да подкрепят кой знае колко икономическата активност.

Според тях свалянето на лихвите с 0.1 процентни пункта няма да изиграе съществена роля, тъй като за компаниите е по-важно да могат да разчитат на заеми при преференциални условия и най-вече на разсрочване на вноските, които дължат по настоящите си кредити.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg