Цените на чесъна вървят във възходяща посока, а една от основните причини за това е епидемията от смъртоносния коронавирус в Китай, която предизвиква сериозни проблеми в доставките на зеленчука, пише The Wall Street Journal.

През последните години Китай заема дял от 80% в световното производство на чесън. Над две трети от цялото количество, което се внася в САЩ, идва именно от Поднебесната империя.

Цената на чесъна на дребно в Съединените щати в момента се намира на най-високото си ниво от 2018 г. насам, а търговците се притесняват, че доставките могат да намалеят драстично през следващите няколко месеца.

Цената на глава чесън отвъд Океана достига близо 1.50 долара по магазините. В сравнение с февруари миналата година, поскъпването е с близо 30%, по данни на Американското земеделско министерство.

Цените на едро пък се увеличават с още по-силни темпове. Стандартен чувал от 13.6 килограма бял китайски чесън се търгува за около 85 долара – с над 60% по-скъпо от миналата година.

Производството на чесън в Китай започна да спада още преди празниците по случай Лунната Нова година през януари, след като властите наложиха ограничения в пътуванията и доставките на товари, за да попречат на разпространението на коронавируса.

В някои от най-засегнатите градове пристанищата и товарните терминали бяха блокирани заради въведената карантина. Фермите и логистичните центрове страдат и от недостиг на работна ръка, тъй като милиони служители все още не могат да се завърнат на работните си места.

Обикновено от засаждането на чесъна до прибирането на реколтата, което става през лятото, минават около 9 месеца. Продажбата и реалните доставки зад граница в общия случай се реализират през следващата година.

Част от реколтата се преработва и изсушава, преди да бъде пусната на пазара.

През 2018 г. в Китай са произведени над 22 милиона тона чесън, по данни на ООН, като по-голямата част от това количество е за местния пазар.

Съединените щати внасят около 90 милиона килограма всяка година, от които около 70% идват от Китай.

Средностатистическият американец консумира по 907 грама чесън годишно, но през последните години потреблението устойчиво нараства. Чесънът е традиционна подправка, която се използва в азиатската и близкоизточната кухня.

Много хора го включват в менюто си, защото смятат, че консумацията му е полезна за здравето.

Помагат ли наистина естествените продукти за лекуване на настинкаПлодовете и зеленчуците осигуряват защитни хранителни вещества, които подкрепят естественото функциониране на имунната система

Кристофър Ранч е един от американските производители на чесън. Той отглежда по 45 000 тона всяка година, а в допълнение към тях внася продукция и от други държави, която продава под отделна марка.

По думите му обаче свиването на производството в Китай от началото на годината и последвалото увеличение на цените са го принудили да търси нови източници за внос, като Аржентина, Мексико и Испания.

В Китай цените на едро са се повишили с 13% от началото на годината.

През последната година американските производители на чесън спечелиха от търговската война между Сащ и Китай, защото върху китайския внос бяха наложени мита от 25%.

В момента САЩ произвеждат по-малко чесън, отколкото консумират, тъй като през последните десетилетия много от местните фермери се отказаха от отлеждането му. По-високите цени на работната ръка в САЩ и по-строгите държавни регулации правят американското производство по-неконкурентоспособно, в сравнение с китайското.

WSJ припомня, че от началото на годината, за разлика от чесъна, много от останалите земеделски продукти, като соята и памука, са поевтинели, в очакване на по-слабото вътрешно търсене в Китай.

Но в същото време китайците са увеличили покупките на чесън, защото вярват в неговите антибактериални свойства. Подобен “бум” в потреблението е отчетен и през 2003 г. по време на епидемията от вируса SARS, както и през 2009 г., когато много региони на страната пострадаха от свинския грип.

По данни на Световната здравна организация чесънът наистина попада сред здравословните храни, но няма доказателства, че може да предпази хората от коронавируса или от други остри респираторни заболявания.