Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение у нас заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Според статистиката 25 души, сред които 20 ученици, са под наблюдение в Пловдив. 20 деца и четирима възрастни са поставени под карантина в Каварна. Още двама възрастни, придружавали група деца до Рим, се следят в Пазарджик.

Пет деца и двама възрастни са изолирани и в Свищов. В Бургас в болница за наблюдение са настанени и двама българи. В лечебно заведение са изолирани и две млади русенки, завърнали се от Италия. Още трима души се наблюдават в Хасково, а в Сливен под карантина са китайско семейство и още няколко човека, завърнали се от континентален Китай, съобщава вестник Монитор.

Междувременно кораб с 30 души китайски екипаж акостира на пристанище Бургас във вторник и вдигна на крак здравните власти в морския град. Корабът се казва Xiang Hekou, плава под флага на Хонконг и идва от Южна Корея, където е регистрирано едно от най-опасните огнища на коронавирус.

По-тревожното е обаче, че всички членове от екипажа на плавателния съд са китайци. Новината гръмна часове, след като корабът акостира на кея в Бургас.

Всички български служители - митничари, моряци, гранични полицаи и други, които ще имат досег с плавателния съд и екипажа, са били инструктирани предварително да работят задължително с медицински маски. Първият, който се е качил на плавателния съд, е капитан-пилот от "Пилотска служба"-Бургас, който го е навигирал, за да влезе в порта.

След него на борда трябваше да се качат митничари, за да извършат задължителната митническа контрола. Очакваше се да бъде извършена и проверка от здравните власти, както и пристигането на представител на агентиращата фирма "Бон марин".

Корабът Xiang Hekou е дълъг над 200 метра, а на борда му се намират поне 30 китайски моряци. Нашите власти са получили уверение от капитана, че всички от екипажа са здрави и никой няма дори и най-малки симптоми на зараза от коронавирус. Освен това капитанът е изтъкнал, че преходът по море им е отнел повече от 20 дни, които са предостатъчни, за да се прояви клинична картина.

Въпреки сведения до минимум риск, са взети всички възможни предпазни мерки за всички служители, които ще имат досег с кораба, товара или членове от екипажа. В момента плавателният съд се намира на 34-о корабно място и носи на борда си машини и оборудване за строящ се нефтозавод в Азербайджан.

По-късно стана ясно, че здравните власти у нас са преценили, че няма нужда екипажът на кораба Xiang He kou да бъде поставен под карантина.

"Няма болни на борда на кораба, това е установено. Двама инспектори от РЗИ от служба "Граничен здравен контрол" са се качили на борда и са прегледали всички моряци, измерили са температурата и са констатирали, че всички са здрави. Затова и не е сложена карантина. Още повече, че е установено, че целият екипаж е плавал в открито море повече от 14 дни, тоест много повече от инкубационния период на коронавирус. Затова сме сигурни, че няма болни. Ако имаше, за това време щеше да се прояви клинична картина", каза д-р Величка Григорова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ- Бургас.

Тя допълни, че въпреки това от фирмата корабособственик са разпоредили на моряците да не слизат на брега като превенция.

От РЗИ съобщиха още, че техните служители, които са посетили кораба и са прегледали моряците, са били екипирани с предпазни медицински маски, гащеризони, ръкавици и очила.

Темата "коронавирус" стана особено актуална в морския град и заради двамата пациенти, които от вчера са поставени под карантина в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Бургас. Първият пациент е на 40 години от Несебър, той е под изолация в Инфекционното от понеделник вечерта.

Мъжът е бил в Северна Италия и след като се е завърнал, се е почувствал зле. За случая потвърди директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. "Най-рано утре ще имаме резултатите от пробите му и това дали става дума за коронавирус", заявиха от РЗИ.

В момента се изследва и втори пациент със съмнения за коронавирус - студентка от Бургас, която следва в Италия. Двамата са се прибрали в България на 22 и 23 февруари и са потърсили лекарска помощ заради грипоподобни симптоми - болки в гърлото и температура над 37 градуса.

Трима пловдивчани са приети със съмнения за коронавирус в Инфекциозна клиника в Университетска болница "Св. Георги" в града, научи вестник "Монитор". Първата пациентка е на 60 години и е била на екскурзия в Италия. След като се върнала у нас, сама отишла в здравното заведение. Първоначално имала температура и се притеснила. Жената нямала симптоми на коронавирус, но въпреки това била приета.

Във вторник сутринта в Инфекциозна клиника постъпили и двама мъже, които също били на воаяж в чужбина. Мъжете са на 60 и на 29 г. Били край Милано. Мъжете се върнали в Пловдив и са постъпили в Инфекциозна в нощта срещу вторник. Веднага и от тях били взети проби, които били изпратени за изследване в София.

Резултатите и на тримата ще бъдат готови в сряда. Междувременно стана ясно, че цял клас ученици и двама техни учители са под домашна карантина за 2 седмици, тъй като били в Италия.

41-годишна жена пък бе приета в инфекциозното отделение на Университетската болница „Канев“ в Русе за наблюдение и изследване за наличие на коронавирусна инфекция. Това съобщи пред „Монитор“ началникът на отдела за противоепидемичен контрол в Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Големанова.

Жената, която е от ромски произход, е пристигнала от Милано с автомобил. Имала кашлица и хрема и веднага е потърсила медицинска помощ. Тъй като нямала семеен лекар в Русе, отишла в спешното отделение и обяснила за оплакванията си. Поискала сама да бъде наблюдавана и изследвана, след което е насочена към инфекциозното отделение на болницата.

Взет й е секрет от носа и гърлото, който е изпратен в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести в София. Очаква се резултатите да излязат днес и едва тогава ще може да се каже каква е причината за оплакванията й, поясни д-р Големанова.

Д-р Йордан Петров от инфекциозното отделение, където е настанена жената, каза пред журналисти, че тя е пристигнала тази сутрин в България от Италия, където била за две седмици. Хоспитализирана е в 11.00 часа и веднага й е взета проба. В автомобила е имало още две жени, които не са имали оплаквания.

„От РЗИ могат да кажат дали те ще бъдат наблюдавани“, допълни лекарят. От здравната инспекция в Русе обясниха, че двете жени ще бъдат под домашно наблюдение. За 41-годишната жена се знае, че е родена в Русе, но е омъжена в Червен бряг. Дошла да види родителите си в крайдунавския град.

По-късно, към 16.00 часа, стана ясно, че мъж и жена от ромски произход също са потърсили помощ в отделението. Приета е само жената, която е на 20 години. Тя е била четири дни в Рим. В инфекциозното отделение на болницата има достатъчно легла, но има възможност за поставянето на още 17 – пет за деца и 12 за възрастни, каза говорителят на УМБАЛ „Канев“ Стела Кръстева.

20 ученици и четирима преподаватели от Каварна се очаква да се завърнат в България от Италия на 1 март. Учениците са там по програма „Еразъм+“ и се намират в малко градче в близост до Милано. Със съдействието на Министерството на образованието групата ще се завърне с една седмица по-рано - на 1 март, с полет до летище София.

От Регионалното управление по образование в Добрич поддържат постоянен контакт с преподавателите, като до момента ситуацията е напълно спокойна. Директорът на Професионалната земеделска гимназия „Климент Тимирязев“ в Каварна Атанаска Костова заяви, че всички са напълно спокойни и няма паника сред децата.

Директорът на Регионалното управление по образованието в Добрич Жоро Тошков увери, че децата и техните преподаватели ще бъдат изолирани за 14 дни след завръщането си на 1 март.

Четирима ученици и трима учители от Свищов трябваше пък да се приберат във вторник с полет от остров Сицилия и след медицински прегледи ще бъдат поставени за 14 дни под домашно наблюдение, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Седемчленната група е от училище "Никола Катранов" и е на обмен по програмата „Еразъм Плюс“ в сицилианския град Калтанисета.

Прибират се с полет през Атина. Взето е решение децата и учителите да бъдат поставени за две седмици под карантина за коронавируса, посочи за БНР Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Тя уточни, че е разпоредила на други шест училища в област Велико Търново, на които им предстоят пътувания до Италия за обмен, да отложат посещенията.

От РЗИ посочиха, че нямат разпореждане за разкриване на временен медицински пункт и наблюдение на международното летище в Горна Оряховица, защото на него не се изпълняват граждански полети.

Група от няколко ученици от пазарджишкото Средно училище „Димитър Гачев“, техен преподавател и директорът на училището Валери Стоянов, които са заминали на 24 февруари на учебна екскурзия в Рим, въпреки предупрежденията, че Италия е проблемна зона за разпространение на коронавируса, ще бъде върната спешно обратно.

Почти веднага след пристигането им е разпоредено да се върнат и днес се очаква да пристигнат на летище София. Началникът на Регионалното управление по образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова потвърди, че има такава група. Вчера са заминали, пренощували са в Рим, а днес сутринта им е наредено да се връщат. Защо изобщо са пуснати да пътуват до рискова страна или на своя отговорност са отлетели за столицата на Италия, не става ясно.

На летището ще ги чака зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, за да ги инструктира какво да правят в следващите 14 дни. За пристигането им са уведомени и РЗИ, както и Министерството на здравеопазването.

В Пазарджик обаче мненията на педагози от училището, което се намира в ромския квартал „Изток“, е групата да не се връща тук, а да бъдат настанени в болница в София под 14-дневна карантина. Децата от ромските семейства няма как да спазват дисциплина и да не излизат в продължение на 2 седмици от къщите си, коментират местни учители, които познават начина на живот в махалата.

Ако са били в контакт с вируса, ще го предадат на останалите в семействата си и ще пламне не само квартал „Изток“, но и цял Пазарджик, гневят се преподаватели от училището.

Криза за маски, цената им удари 1 лв. заради болестта

По аптеките в Хасково няма маски, продават се само на едно място и вече удариха 1 лев. Пакет от 10 маски струва 10 лева, а до преди няколко дни струваше стотинки. Фармацевтите заявиха, че има повишаване на цените при доставчиците. Продава се само един пакет на клиент, защото количествата са ограничени. Двама лекари от РЗИ дежурят на ГКПП Капитан Андреево, а на трима завърнали се от Италия е препоръчана карантина.

На трима души, завърнали се от пътуване в Милано, е препоръчана домашна карантина. Мъж, жена и дете, които не са семейство, са без абсолютно никакви симптоми на коронавируса, затова мярката е само препоръчителна, съобщиха от здравната инспекция.

Двама лекари от РЗИ-Хасково започнаха от вторник дежурства на ГКПП Капитан Андреево заради пътници, идващи от страни, където е установена зараза от коронавирус. Медиците са снабдени със специални безконтактни термометри.

Измерването става за секунди и не бави трафика. Проверяват се основно само пътници, които са били в Китай или Италия. Решението за дислоциране на медици по границите е заради решението на извънредното правителствено заседание.

За сряда областният управител д-р Стефка Здравкова е свикала заседание на Комисията за защита от болести, бедствия и катастрофи с началниците на държавни институции и лекари от здравната инспекция, инфекциозното отделение и центровете за диагностика.

Дупничани изкупиха медицинските маски от аптечната мрежа в града заради бушуващия коронавирус в Италия. Масово местните закупуват различни медикаменти и маски, които изпращат на свои роднини в Италия.

„Както знаете, в Дупница във всяка фамилия има по двама-трима човека, които са на гурбет именно там. Част от тях си идват всеки уикенд, други пък не. След като се чу, че там има наличие на този вирус, все повече ми търсят маски, които дупничани изпращат на близките си. Казаха ми, че в Италия почти всички магазини били празни, а маски нямало никъде“, коментира фармацевтка от местна аптека. По нейни думи не е изключено този вирус да достигне до България именно от Италия.

„При положение че над 230 са заразените с коронавирус в Италия, като нищо заразата може да достигне и тук. Надяваме се да бъдат взети мерки, ние лично вече се запасихме с маски и медикаменти, макар че специалистите са категорични, че по този начин трудно човек може да се предпази от вируса“, коментираха и притеснени дупничани.

Посолството ни в Мадрид в контакт с блокираните българи в хотел

Посолството ни в Мадрид следи ситуацията с поставения под наблюдение хотел на остров Тенерифе, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Няма данни за повече български граждани сред туристите в поставения под наблюдение поради коронавирус хотел на остров Тенерифеq с изключение на известните ни досега трима наши сънародници.

Посолството ни в Мадрид е в контакт с тримата български граждани и е готово да им окаже съдействие при необходимост. Дипломатическата ни мисия следи отблизо ситуацията във връзка с поставения под наблюдение хотел и е във връзка с местните власти, допълват от МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Мадрид в работно време от 9.00 до 17.00 часа на телефони +34 913455761 или +34 913456651 или на дежурен телефон + 34 678013846 в извънработно време, както и да на имейл адрес: Embassy.Madrid@mfa.bg, се посочва в съобщението.