Гръцките власти потвърдиха първия случай на инфекция с новия коронавирус, предава Ройтерс, цитиран от ТАСС.

Става дума за жена на 38 години, пътувала до Италия.

Тя е настанена в болница в Солун, съобщава БТА.

Информацията е съобщена от здравния министър на страната.

По-рано днес хърватските лекари потвърдиха втори случай на заразен с коронавирус, предаде БГНЕС.

Това е братът на първия пациент, който вчера беше диагностициран с вируса след завръщането си от Милано.

По-малкият брат, който на практика е вторият заразен човек, е бил в Милано, за да гледа футболен мач от Шампионска лига. Гаджето на заразения, което е било с него през цялото време, не е заразено с вируса.

Хърватските здравни власти съобщиха, че в момента в инфекциозна клиника се тестват трима души със съмнения за инфекция с COVID-19.

Междувременно кораб с 80 пътници пристигна в Сплит от Анкона, посрещнат от специално оборудвани полицаи и санитарни инспектори.

Франция пък съобщи за първи смъртен случай, дължащ се на зараза с новия коронавирус, предадоха Франс прес и в. "Фигаро".

В съобщение на министерството на здравеопазването се казва, че става дума за 60-годишен французин, чийто тест за зараза вчера беше положителен.

Той беше приет в болница в Париж в много сериозно състояние и е починал тази нощ. Мъжът е пристигнал във Франция от Китай.

Има още два нови случая на зараза във Франция. Вторият е на 55-годишен французин, хоспитализиран в Амиен, който е в тежко клинично състояние.

Третият случай е на 36-годишен мъж, приет в болница в Страсбург и върнал се от Ломбардия в Италия. Състоянието му не е сериозно засега.

Досега във Франция бяха регистрирани общо 17 случая на зараза с коронавируса. Преди броени дни страната се похвали, че първите 14 заразени са били излекувани.

Първи случай на заразяване с новия коронавирус е регистриран в Мадрид, с което общият брой на заболелите в Испания достигна седем души. Това съобщи днес агенция ЕФЕ, като се позова на столичните здравни власти, предаде ТАСС.

Става дума за 24-годишен мъж, завърнал се наскоро от Северна Италия. Във връзка с нарасналия брой на болните испанското здравно министерство препоръча на хората от кралството да не пътуват до Иран, Китай, Южна Корея, Сингапур, Япония и четири италиански области.

По последни данни броят на жертвите на вируса в Италия е достигнал 11, а заразените са над 320. Повечето болни живеят в северните области Ломбардия и Венето.

Заради напредването на епидемията Русия препоръча днес на гражданите си да се въздържат от пътувания до Италия, Иран и Южна Корея "до стабилизиране на ситуацията", както пише на сайта си руската санитарна агенция, предаде Франс прес.

В края на януари властите препоръчаха да се избягват и пътувания до Китай.