Всеки ден десетки съобщения за коронавирус се появяват в интернет и по телевизията. Това няма как да не се отрази на начина на живот и на спокойствието ни.

Не е тайна, че новинарските емисии имат сериозно влияние върху менталното здраве на човека. Ако в един момент вече сме изградили някаква представа за коронавируса, в друг се оказва, че още не знаем всичко.

Тази несигурност категорично повишава нивото на тревожност. Как да се справите с тревогата заради коронавируса?

1. Създайте си здравословни „новинарски“ навици

Основният проблем е в това, че в наши дни получаваме новините бързо и в огромни количества. Нямаме време за асимилация, премисляне. Във всеки един момент можем да направим справка – да пуснем радиото или телевизора, да проверим в интернет и т.н.

Д-р Арол препоръчва да ограничим прекъсванията в рамките на деня, за да се информираме за последните новини за коронавируса.

Още един съвет: доверете се на проверена медия. Изтрийте всички източници на информация, които ви заливат с противоречиви и непотвърдени данни.

Ако искате да избягвате постоянния поток от разнопосочни информации, може просто да се ограничите до сайта на Министерство на здравеопазването или този на Световната здравна организация.

Накрая д-р Арол съветва да маркирате в графика си за деня в кой точно момент ще прочетете новините, за да бъдете в крак с развитието на ситуацията.

2. Погледнете нещата в перспектива

Плашещо е да гледате статистиката за разпространението на вируса, заразените и починалите. Затова е важно да гледате на нещата в перспектива.

Заглавията на новините често ни карат да вярваме, че сме в епицентъра на катастрофа. Умът ни не ни дава мира и сме под постоянна тревога. Това, само по себе си, може да ни разболее.

В името на обективността, базирайки се на настоящите данни на Световната здравна организация, само 3% от заболелите от коронавируса стигат до усложнения, а при 82% заболяването протича леко. Сравнено с други болести, например грипа, това не е кой знае колко тревожен показател.

Поне 100 души у нас под карантина заради коронавирусаНаблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

3. Грижете се за себе си

Световни събития, като разпространението на коронавируса, са идеален повод да започнете да се грижите за себе си и да рационализирате тревожните си мисли. Ако се чувствате неспокойни, практикувайте занимания, които ви отпускат – срещайте се с приятели, излизайте редовно на разходка, насладете се на час във ваната и т.н.

Ако възприемате нивото си на тревожност извън норма, консултирайте се със специалист по психично здраве.

4. Помислете откъде произхожда тревогата ви

Тревожността е мистериозен звяр. Уверете се, че знаете какъв е произходът й.

В края на деня, казва д-р Арол, независимо какво провокира тревогата ви, ако тя започва да ви съпътства в ежедневния живот, време е да потърсите специалист, с когото да се консултирате.